1 martie 2014

Platină de zeci de miliarde, pe un asteroid de 30 de metri

Cantitățile de metale de pe asteroizi sunt uriașe, așadar și extrem de valoroase. Potrivit nasa.gov, s-a estimat că, în total, cantitatea de minereuri din centura de asteroizi aflată între Marte și Jupiter ar fi echivalentul a 100 de miliarde de dolari pentru fiecare om care trăiește în prezent pe Terra.

Profesorul de științe planetare John Lewis, de la Universitatea din Arizona, a estimat că un singur asteroid Asteroid cu metale prețioase  relativ mic (cu un diametru de aproximativ 2 kilometri) ar conține metale utilizate în industrii (fier și nichel) și metale prețioase (platină) care ar valora peste 20 de trilioane de dolari (evaluările sunt făcute la nivelul anului 1996 și nu iau în calcul costurile mineritului în spațiu).

Un alt asteroid destul de mic (cu un diametru de un kilometru) ar putea conține peste două miliarde de tone de minereu de fier-nichel (adică o cantitate de două-trei ori mai mare decât producția planetară din anul 2004). Iar asteroidul Psyche, unul dintre cei mai masivi asteroizi din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, care are peste 200 de kilometri în diametru și conține 1,7 x 1019 kilograme de  fier și nichel, ar asigura necesarul planetar de fier și nichel pentru milenii.

Potrivit companiei Planetary Resources, platina dintr-un asteroid lung de 30 de metri valorează 25-50 de miliarde de dolari.

Aducerea unei cantități foarte mari de aur din spațiu ar putea fi și ea problematică: un economist a remarcat faptul că apariția pe piață a unei cantități foarte mari de metale prețioase ar coborî prețurile suficient de mult pentru a falimenta compania care nu și-ar mai recupera investiția.

"Este posibil așa ceva dacă ar fi foarte ieftină aducerea aurului pe Pământ. Cât timp e foarte scump, putem presupune că nu. Industria electromagnetică modernă e mare consumatoare de aur. În telefonul mobil, e aur în valoare de 1-5 euro. Cererea de aur e în continuare crescută, nu ar trebui să fie neapărat un risc”, este de părere Român.

„Vom împinge explorarea spațiului către frontiere la care acum abia dacă visăm”

Acesta consideră că mineritul în spațiu va fi realizat de companiile private, nu de agențiile spațiale guvernamentale: „În primul rând, agențiile guvernamentale au mai degrabă obiective științifice. Agențiile guvernamentale nu-și vor asuma riscuri economice, ei funcționând din bani publici. Aproape sigur, companiile private vor profita de rezultatele obținute de agențiile NASA, ESA în cercetarea asteroizilor (sunt misiuni către asteroizi în momentul de față) și vor crea tehnologia ca să poată exploata asteroidul cu pricina. În timp ce prospecțiunile în cazul petrolului sunt făcute chiar de companii, în cazul asteroizilor, explorarea se va face de către companii guvernamentale, iar exploatarea de firme private, cel puțin în primă instanță".

Jurnalistul de știință arată că și de pe satelitul natural al Pământului se pot extrage materii prime: „Nu se găsesc în concentrații mari ca pe unii asteroizi, dar Luna are compoziția similară cu cea a Pământului. Pe termen îndelungat ne putem gândi la minerit pe Lună”. De asemenea, aici ar putea fi construite și baze pentru prelucrarea minereurile extrase din asteroizi sau de pe Lună: „Avantajul e că Luna are gravitație mică, e mai ușor să prelucrezi acolo materia primă".

Au existat și opinii potrivit cărora Luna ar trebui să devină o rezervație științifică unde să nu fie permise activitățile economice. De asemenea, s-a argumentat că, exploatând asteroizii pentru resursele lor, s-ar distruge informații potențial importante pentru știință.

Niciun comentariu: