10 februarie 2014

Turnul lui Butu

In masivul Ceahlaului, intre alte multe si nenumarate stanci, se afla una foarte greu de urcat, cu numele de "Turnul lui BUTU".
In vremurile departate, cam pe timpul lui Alexandru cel Bun,or fi vreo 500 de ani- asa swe spune in popor- traia un oarecare BUTU, roman viteaz si ostas de frunte. Alexandru il alese ca ginere al lui, logodindu-l cu fiica sa Ana.
-Ce se intampla insa? In aceasta vreme era un razboi cumplit si nemtii lui Alexandru, domnul Moldovei, trimese pe viitorul ginere, Butu cu 500 de calareti ostasi, in ajutorul lesilor.
dupa mai multe lupte crancene, butu cade intr-o zi greu ranit sub zidurile unei cetati si-si da sufletul, fara sa mai poata vedea pe ai sai, nici pe Ana...
Trecu un timp pana ce sosi vestea la curtea lui Alexandru, vestea trista si infioratoare, despre mortea vrednicului Butu. Jelani mare, dar mai cu seama Ana logodnica lui, nu-si mai contenea cu plansul caci ii jurase credinta de veci.
Intr-o zi , la vreo jumatate de an dupa moartea lui Butu, o chema pa Ana tatal ei, domnitorul Alexandru.
- Fiica mea, ce tot plangi? ii zise el-s-a ispravit cu Butu; mortii cu mortii si vii cu vii. M-am gandit sa te logodesc cu boierul cutare.
Ana nici nu voia sa auda de toate astea, pentru ca s-a ispravit cu rostul vietii. Daca n-a fost sa fie cu Butu, apoi ce ii mai trebuie altu.?
Alexandru nici nu vroia s-o asculte si-o logodi fara voia ei cu un boier mare!
Incepusera a se face pregatirile de nunta caci ziua pentru casatorie se apropia. Sarmana Ana, nici nu mai stia ce sa faca! Voia sa plece de acasa, dar era bine pazita si spionata.
Ce sa faca, ce sa faca, soarta ei fu asa. Ziua nuntii se apropia si ea chema in ajutorul ei pe una , Helgea -vrajitoare mare. Helgea asta putea pana la urma sa scoata si mortii din morminte si sa-i invie. Ana se invoi cu vrajitoare ca in noapte nuntii sa-i scoata logodnicul din mormant si sa-l aduca la ea. Vroia sa-l sperie pe mirele pe care nu il vrea.
Ce face, ce drege- Helgea se tine de cuvant . Cu farmece, cu boscorodeli, ea il scoate din mormant pe Butu si nici una nici doua, Butu soseste in camera lui Ana!
Butu o cuprinse pe Ana si-o saruta si o indemna sa mearga cu el. butu stia tot ce se intamplase cu Ana, de cand murise el.
Fata se lasa ademenita de iubitul ei si porni pe un cal nazdravan, tot strigi, ca asa vine povestea. Calul zbura, nici ca atingea pamantul si ajunse intr-un loc unde era salasul dracilor, unde o fi fost nu se stie, o fi fost la locul numit " PIATRA TURNULUI" sau "PICIORUL DRACULUI" . calul se poticni si cat pe ce sa ramana locului.Ana facu ce facu, deznoda o cruciulita de la gat si-o arunca pe jos, iar puterea dracilor slabi imediat.
Calul zbura mai departe si cand ajunse pe munte a vrut sa treaca PISCUL CEAHLAULUI , dar cocosii cantara si puterea lui Butu scazu si cu cal, si caAna cazura de pe munte si se prefacu cu totii in stana de piatra, care se numeste acum TURNUL LUI BUTU.
Taranii spun ca de cate ori urca pe Ceahlau isi fac cruce cand ajung in dreptul Turnului lui Butu.

Sursa: Legende populare romanesti!




Un comentariu:

CARMEN spunea...

O minunata poveste, care dovedeste puternica legatura a omului cu natura. Multumim pentru deosebitele informatii si fotografii!