9 martie 2014

Femei inovatoare 2014

Trei femei care conduc centre de cercetare de vârf din UE vor primi din partea Comisiei Europene „Premiul femei inovatoare 2014”. Câştigătoarele, vor fi anunţate pe 7 martie, și  provin din Germania, Olanda şi Spania şi au beneficiat de programele UE pentru cercetare şi inovare.
Saskia Biskup (Germania, premiul I), Laura van't Veer (Olanda, premiul al II-lea) şi Ana Maiques (Spania, premiul al III-lea) vor fi premiate de Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în deschiderea Innovation Convention 2014, care va avea loc la Bruxelles între 10 şi 11 martie 2014.
Saskia Biskup, specialist în genetică umană, este co-fondatorul CeGaT GmbH, un centru de genomică şi transcriptomică din Germania. A fost prima persoană care a descoperit variaţii ale genei LRRK2, o genă implicată în boala Parkinson. Cercetările ei au ca scop identificarea de noi biomarkeri care să permită detectarea la timp a bolilor neurodegenerative.
Laura van't Veer este co-fondator şi director de cercetare la Agendia NV, un centru care foloseşte tehnologii avansate de diagnostic molecular pentru cancer. Este specialist în biologie moleculară de renume internaţional şi persoana care a inventatMammaPrint, un test diagnostic care prezice riscul de reapariţie a cancerului la sân. Utilizarea MammaPrint duce, în prezent, la o reducere cu până la 30% a supradozajului în chimioterapie.
Ana Maiques este Director Executiv şi fondator al Starlab, o companie de cercetare și inovare din Barcelona axată pe industria spațială și pe neurostiinţe. Maiques a poziționat Starlab în topul companiilor de cercetare din Spania și a fost numită, în 2010, unul dintre cei mai influenţi antreprenori sub 40 de ani.
„Vreau să felicit aceşti excepţionali oameni de ştiinţă şi antreprenori pentru realizările lor. Munca lor duce la progrese în cunoaştere şi contribuie la creşterea economică şi la calitatea vieţii în Europa. La fel de important este că ele sunt exemple semnificative pentru femeile de pretutindeni, în ceea ce priveşte posibilităţile pe care le au în cercetare”, declarat Barroso, cu ocazia anunţării câştigătoarelor.
Cele trei cercetătoare au fost alese de o echipă de experţi dintr-un total de 67 de candidate. Competiţia este a doua de acest tip din UE, după o ediţie pilot care a avut loc în 2011, iar premiile sunt în valoare de  100.000 EUR (premiul I), 50.000 EUR (premiul al II-lea), respectiv 25.000 EUR (premiul al III-lea), potrivit unui comunicat de presă al CE.

Niciun comentariu: