5 martie 2014

Fii cu bagare de seama la citirea lui Sema

Fii cu bagare de seama la citirea lui Sema (Sema Israel-asculta Israel!) si in general in timpul rugaciunii.
Cand te rogi nu fa rugaciunea ca o indeletnicire obisnuita, ci ea sa fie ravna si umilinta catre Divinitate, asa cum e scris
(Ioel 2;13). EL este milostiv si indurator,incet la manie,mult milostiv si-i pare rau de relele ce este nevoit sa le trimita.Sa nu fii nedrept fata de tine insuti."
Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca rugaciunea trebuie facuta la timp.Ne este interzis a face din rugaciune obligatie si asteptand momentul terminarii.Rugaciunea trebuie facuta cu sentimente de ruga fata de Atotputernic, ca EL s-o primeasca si sa ne ajute.
Nu te considera un om rau,caci asa te vei indeparta de societate singur. Rabi Arie Levin spune ca trebuie sa ne sculam cu sarg dimineata pentru a ne face rugaciunea.
Inteleptii dau o importanta mare rugaciunii ''Sema Israel-asculta Israel!'',timpului cand ea trebuie facuta si concentrarii in timpul rugaciunii. Rabeinu Iona sustine ca orice om trebuie sa se roage pentru sine si chiar unii care cred ca au totul si nu au pacatuit,chiar si ei trebuie sa se roage.
Gasim in Eclesiastul 7;20:''Caci nu este om drept pe pamant care sa faca binele si sa nu pacatuiasca''.
Deci fiecare are aceasta obligatie,caci numai asa isi va putea pastra pozitia daca a reusit in viata.

Misna 14
Rabi Elazar sustine:
,,Sileste-te de a invata Tora si sa stii ce ai de raspuns necredinciosului.Gandeste-te pentru cine trudesti si cine este stapanul care-ti ca da rasplata muncii tale.``
Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca trebuie sa stii a reprosa unui necredincios faptul ca vorbeste de rau despre invatatura Torei si nu are nici o teama ca va veni ziua in care va fi pedepsit.Rabeinu Iona sustine ca noi trebuie sa impiedicam imprastierea necredintei.El sustine ca trebuie sa te trudesti in a indeplini cele impuse caci totul e vazut de Atotputernicul si el iti va rasplati munca.
Rabi Arie Levin sustine ca trebuie invatata Tora nu numai pentru a cunoaste,ci si pentru a se comporta asa cum cere ea,ceea ce,de fapt,este principalul.Asa vom sti cum sa ne comportam cu un necredincios care cauta a atrage spre sine si pe altii.
Acest aspect in legatura cu necredinciosul are o mare valoare,caci astfel il inchidem in cercul sau si nu-i permitem sa influenteze pe altii.

Misna 15,
Rabi Tarfon zicea:
,,Ziua este scurta si munca este multa.Lucratorii sunt lenesi,rasplata este mare. Stapanul casei tot zoreste." Inteleptii explica versetul in sensul ca viata omului pe lumea aceasta este scurta si munca invataturii e mare, precum a scris profetul Iehosua 1;18:''Calauzeste-te de ea ziua si noaptea''.
Referinta la lucratori lenesi vizeaza oamenii care au preferinte pentru petreceri si lucruri ce nu aduc nici un folos.''Stapanul casei'',Divinitatea,ne indeamna tot timpul sa ne ocupam cu invatatura Torei si beneficiul va fi mare.

Misna 16
El mai gandea:
,,Nu este sarcina ta de a savarsi lucrul si nu ti-e ingaduit de a te debarasa de ea.
Daca ai invatat multa Tora ti se va da o rasplata mare.Fidel este stapanul care-ti va plati pentru ceea ce faci.Si sa stii ca rasplata celor drepti este pe lumea viitoare(lumea vesnica)."
Textul trebuie inteles ca chiar daca lucrul ti se pare ca este imposibil a-l duce pana la sfarsit,noi nu trebuie sa ezitam a-l incepe si sa ne straduim.
Idea lui rabi Tarfon este:chiar daca nu suntem capabili sa ajungem le perfectiune,sa nu incetam a incerca sa obtinem rezultate superioare. Rabi Mendel din Kotk aduce un exemplu din cartea Exodul 2;5 in legatura cu printesa egipteana care l-a salvat pe Mose(Moise) de la inec in apele Nilului.Ea a intins mana si a scos copilul din Nil.Ea nu putea ajunge fara o minune.Dupa Talmud Sota 12,mana ei s-a prelungit ca sa poata salva copilul, pe Mose.
Tot asa si noua nu ne este permis a renunta si astfel vom reusi. Functia unui om este a indeplini vointa Domnului dupa posibilitatile sale intelectuale si chiar daca nu putem ajunge la apogeu.
Cat de frumoase sunt cuvintele lui rabi Tarfon ''Nu este sacina ta de a savarsi'', principalul este sa inveti,sa te straduiesti si cu cat vei izbuti mai mult,cu atat vei primi mai mult. Rabeinu Iona sustine:
,,Rasplata celor drepti va fi pe lumea cealalta si rasplata celor rai este pe lumea aceasta. Daca cumva pe lumea aceasta ni se intampla ceva si nu tocmai celor rai,trebuie sa intelegem ca rasplata noastra nu este aici pe aceasta lume,si ca pacatele de pe lumea aceasta sunt pedepsite aici".

Niciun comentariu: