27 iulie 2014

Intarirea eu-lui

Am observat ca sunt multi oameni care aleg ca si metoda de intarire a eu-lui repetarea de afirmatii pozitive. Este un adevarat trend sa ne lipim pe oglinda din baie sau sa tinem la noi tot felul de mesaje pe care sa ni le repetam, pana ele devin realitate.

Insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Doar simpla afirmare a unor mesaje de genul "merit', "pot", "sunt minunat", etc., daca nu credem cu adevarat in ele, ne fac mai mult rau decat bine.

Ce vreau sa spun?

Daca nu lucrezi efectiv cu credintele limitative si negative, in sensul in care sa le identifici, sa le notezi si apoi in dreptul lor scrii adevarul nou descoperit, iti faci mai mult rau decat bine.

Sa-ti explic mai clar: daca ai o credinta limitativa de genul "nu pot", o notezi si in dreptul ei incepi disputarea (sau discuti cu tine insuti) acelei credinte.

Raspunde la intrebarile: de ce crezi ca nu poti? / cum ai ajuns sa gandesti astfel despre tine? / ce dovezi ai ca nu poti? / care au fost acele momente in care ai putut? / ce a fost diferit in acele momente? / cum ar fi daca totusi ai putea? / ce s-ar schimba atunci? / ce resurse ai nevoie sa activezi ca sa poti?, s.a.m.d. si la sfarsit vei vedea ca acea credinta incepe sa se clatine

Apoi da, poti sa iti repeti rezultatul pe care l-ai gasit, de exemplu: "pot pentru ca atunci cand am vrut cu adevarat, m-am mobilizat am gasit solutii si asa voi face si acum". Dupa cum spuneam si mai sus, daca doar repeti niste afirmatii pozitive, dar care nu reprezinta realitatea ta din acel moment, vei genera un clivaj, un conflict in mintea ta intre doua credinte diamentral opuse, iar conflictele intrapsihice duc la la tulburari nevrotice de genul anxietatii sau atacurilor de panica.

Afirmatiile pozitive sunt ok, dar doar daca tu crezi cu adevarat in ele, daca ele sunt rezultatul concluziei la care ai ajuns in urma disputarii credintelor limitative sau negative.

2 comentarii:

axxapro spunea...

Mai greu e cand tu sti ca poti,iar altii iti repeta ca "nu poti","esti prea visator","pe ce lume traiesti?".

blog.lu spunea...

trebuie sa fii sigura/sigur pe tine si sa-ncerci, nu trebuie sa permiti nimanui sa-ti ia acest drept, mai bine incerci, vezi ce iese si daca nu, incearca sa intelegi unde ai gresit si mai incerci si altadata, personal consider ca merita sa incerci si pe urma sa te plangi, altii spun nu poti poate pentru ca este cea mai simpla varianta