19 august 2014

O "bijuterie uitata"- Oradea

Claudius Rajchl, jurnalistul celui mai mare cotidian din Austria, Kurier, a publicat de curand un articol turistic despre Oradea, in care numeste acest oras situat pe malul Crisului Repede drept o „bijuterie uitată” si face invitatia austriecilor sa-i descopere stralucirea. Ziaristul vorbeste despre mai multe obiective turistice din oras si face recomandari de cazare, de masa si de petrecere a timpului liber.
Rajchl a vizitat Oradea si statiunea Băile Felix in luna iunie a anului acesta, insotit de alti doi jurnalisti austrieci, Elke Papouschek (de la revista de turism Besser Reise) şi Richard Rőder (care scrie pentru site-urile de turism www.profireisen.at, www.travel-online.at şi www.adwmagazin.at). Ei au fost adusi aici de Oficiul de Turism al României din Viena, cu scopul de a face cunoscut orasul Oradea, din punct de vedere turistic, in rândul austriecilor.
Cu totii au publicat câte un articol despre Oradea, unul dintre ele fiind tradus si citat recent de publicatia locala www.ebihoreanul.ro. Articolul lui Claudius Rajchl a fost publicat in editia din 20 iulie a „Reise”, a suplimentului de calatorie al Kurier, un cotidian al carui tiraj depaseste 161.000 de exemplare.
„Numită odinioară Großwardein, Oradea este o localitate cu un aer de veche Austrie, situată pe graniţa cu Ungaria, la doar şase ore de mers cu maşina de Viena. Într-un amestec de strălucire barocă, Jugendstil (stil tineresc - n.r.) şi eşecuri arhitecturale comuniste, aici se simte acum pulsiunea unui nou început”, si-a inceput articolul jurnalistul de la Kurier.
Recunoscand, inca din primele randuri, ca nu stia nimic despre Oradea pana de curand, Rajchl isi sfatuieste cititorii sa mearga cat mai repede acolo „pentru că, după şase ore de mers cu maşina din Viena, puteţi trăi nemijlocit o adevărată renaştere a unui oraş fascinant, care se trezeşte la viaţă ca frumoasa din pădurea adormită, sărutată de prinţ - în cazul de faţă tinerii ei cetăţeni entuziaşti şi implicaţi”.
Ziaristul observa urmele lasate de habsburgi asupra arhitecturii orasului: primaria cu turnul ei amenajat pentru a admira privelistea panoramica, micul teatru „incredibil de frumos”, proiectat de Fellner si Helmer, arhitectii Operei de Stat din Viena, de asemenea numeroasele biserici si clsdiri in galben de Schönbrunn. La prima vedere, Oradea arata precum un orasel din Austria, fiind traversat si de ULF, tramvaiul vienez cu podea joass, precizeazs Rajchl. mai sunt si multe alta comori culturale, „unele ciudate”, care nu pot fi gasite in alte locuri, subliniaza autorul articolului.
Descrierea jurnalistului austriac nu ocoleste aspectele mai putin bune ale orasului. El subliniaza ca pe aleea pietonala din centrul oraşului se simte o tensiune „între strălucirea de odinioară, cu un farmec parţial morbid” si o atmosfers de nou început. „În timp ce la etaj se desprinde tencuiala, la parter se deschid baruri şi magazine şic”, jurnalistulClaudius Rajchl.
Ziaristul dedics un pasaj si cetatii din Oradea, fosta garnizoana austriaca in timpul Mariei Tereza „ascunsă de comunişti după blocuri de beton”, aflata acum in proces de reabilitare. Nu in ultimul rand, el aminteste despre doua medalioane cu portretele imparatesei Mariei Tereza si ale imparatului Iosif al Doilea, „ascunse” in Catedrala Greco-Catolica Sf. Nicolae, „un semn original de mulţumire al orădenilor faţă de Maria Tereza”.

Niciun comentariu: