3 martie 2015

Un adult

Puterea mentala autentica este data de constiinta de sine, de gandirea corecta (rationala si logica), de capacitatea de autoanaliza si de autocontrol emotional.
Atunci cand un om atinge starea de adult din punct de vedere cognitiv si emotional, are capacitatea sa isi automonitorizeze gandurile, cuvintele si comportamentul si sa le aleaga intotdeauna pe cele care ii fac cinste. El este eliberat astfel de nevoia de validare sau de confirmare din partea altora, de laudele sau criticile subiective.
Un copil poate fi educat (conditionat) cu recompensa sau cu pedeapsa, cu laude ori cu critici, deoarece el nu are discernamant si constiinta de sine adecvata. Insa un adult, care se presupune ca si-a dezvoltat aparatul cognitiv si emotional, are capacitatea sa discearna intre ceea ce este bine si rau, fara sa aiba nevoie de validarea/invalidarea celorlalti.
Un alt aspect este faptul ca atunci cand suntem dependenti de laude sau de critici, putem fi foarte usor manipulati sau influentati de cei din jur ca sa le corespundem nevoilor si dorintelor lor (egoiste sau egocentrice).
Adultul este independent, autonom si de sine-statator din toate punctele de vedere. El poate sa asculte parerile subiective ale altora, feedback-urile lor, insa va trece tot ceea ce aude prin filtrul propriu. Daca a primit un feedback valoros, va multumi pentru el, iar daca nu considera ca il ajuta, il va ignora pur si simplu.

Sursa: Ursula Yvonne Sandner

Niciun comentariu: