20 martie 2016

Gazduiesc: Asteptarile si dorintele egoiste

"Am detestat-o pe viitoarea mea nora, asa ca am oprit casatoria si l-am obligat pe fiul meu sa se desparta de ea. De atunci, el a cazut in depresie si s-a apucat de alcool, iar eu m-am imbolnavit.
Nu regret ca l-am fortat sa se desparta de femeia aceea, ca doar eu sunt mama lui si stiu mai bine cu cine s-ar potrivi si ce fel de nora imi doresc, dar vreau sa il vad fericit si vreau sa se lase de alcool."
Acest tip de atitudine este din pacate inca extrem de prezent in mentalitatea romaneasca. Parinti care "stiu ei mai bine" cum trebuie sa-si traiasca viata copiii lor, care ii manipuleaza si le dicteaza ce sa faca si ce nu, care au impresia ca progeniturile lor au venit pe lume pentru a le satisface nevoile, asteptarile si dorintele egoiste.

Insa, in mod firesc si natural, realitatea ar trebui sa fie cu totul alta. Copiii nu le datoreaza parintilor sa isi traiasca viata asa cum vor acestia. Rolul unui parinte este sa creasca un individ autonom si independent, nu un sclav care sa ii satisfaca orgoliul sau ego-ul.
Sunt multe vieti distruse de parinti care nu inteleg ca rolul lor de "parinte" se incheie atunci cand copilul devine adult, iar din acest moment relatia dintre ei este normal sa devina de tip adult - adult, adica de la egal lal egal.
Daca simti ca parintii tai sunt prea intruzivi, ca incearca sa iti controleze viata, este responsabilitatea ta sa iti stabilesti limite si granite sanatoase de interactiune cu ei. Invata sa le spui "nu", indiferent de manipularea sau santajul emotional la care incearca sa te supuna mama sau tatal tau. Nu e treaba lor ce faci tu cu viata ta, cu cine te insotesti sau cum alegi sa traiesti.
Este problema lor daca aleg sa sufere pentru ca nu faci ce vor ei, este alegerea lor daca le convin sau nu deciziile tale. Tu esti singurul responsabil de felul in care traiesti si pana la urma, chiar de vei face greseli, ti le vei asuma si vei invata din ele.
Nu permite nimanui sa iti spuna cum sa traiesti. Este viata ta si iti apartine!

Sursa: Ursula yvonne Sandner

Un comentariu:

e-provincia spunea...

Rolul de parinte nu se termina, Parintii nu trebuie sa fie intruzivi de acord. Nu faci copii sa ai un sprijin la batranete, Nu faci copii sa realizeze ei tot ce n-ai fost tu in stare sa faci. Copilul trebuie sa devina un adult autonom, independent.De acord.Dar atunci cand nu este crescut in acest spirit, greu de crezut ca va reusi, greu de crezut ca va asculta indemnul de a deveni independent.Din pacate, cel mai probabil, raman cu un handicap pe viata...nu va asculta indemnul de a fi independent pentru ca nu stie cum sa devina independent, iar ca parinte va fi asemenea celor care l-au crescut