3 mai 2016

O scoala trebuie sa aiba echipa

In toate scolile pe care le-am vazut in lume, mai mici sau mai mari, mai bogate sau modeste, doua lucruri - mi s-a parut mereu - ca bat banii:
1. Sentimentul de comunitate in jurul copiilor. Asta da fiecarui copil siguranta, senzatia flatanta ca toti conspira spre binele lui. In scolile noastre publice, ca si in spitale, simti adesea ca esti al nimanui - ca fiecare isi face treaba dincolo de o usa sau un titlu mai important decat persoana ta. Copiii nu sunt in siguranta, exista multa agresivitate, abuz, cresti dupa legea celui mai obraznic.

2. Profesorul cu putere tranformationala. Asta e genul de om care nu isi face doar meseria bine, ci trece dincolo de ea, vede in sufletul copilului si stie sa ii sufle in aripi. E profesorul care transforma mintea cu intentie, nu o lasa, pur si simplu, sa creasca din inertia continuturilor de care o lovesc programele.
O scoala care e echipa si are cel putin doi profesori transformationali e o scoala excelenta. Restul sunt medii care zgarie suflete si inchid posibile usi ale destinului. Unele care nu se deschid decat daca e cineva pasionat langa tine, cineva care te vede cu adevarat si crede in puterile tale.

Sursa: Oana Moraru- Helikon

Niciun comentariu: