21 martie 2014

Premieră mondială. Specie unică în lume, reprodusă în captivitate în România

Specialiştii români au reuşit să creeze condiţiile necesare pentru reproducerea în captivitate a unei specii rare de peşti.

Zilele trecute, la Acvariul din Galaţi s-au născut primii pui de roşioară termală, aproximativ 500 la număr. Este pentru prima dată când roşioara termală se reproduce în captivitate.

"Anul trecut au fost aduse 45 exemplare de roşioară termală, din lacul Ochiul Mare din Oradea. Fiind vorba de o specie endemică, puternic periclitată, cu o biologie și ecologie puțin cunoscute, a fost destul de dificil să o adaptăm la condițiile de captivitate din acvariu. Principala noastră preocupare a fost să le oferim acestor pești condițiile din cadrul lor natural: temperatura apei adecvată, lumină corespunzătoare dar și hrana potrivită. Până la urmă, lucrurile au decurs bine și roșioara termală a reușit să se reproducă ex-situ, în afara mediului ei de viață', a declarat Florin Matei, citat de stiri.tvr.ro.

Pentru muzeografii gălăţeni, munca nu se opreşte aici. Urmează o altă etapă dificilă, creşterea puilor obţinuţi.

Proiectul pentru reproducerea şi menţinerea în captivitate a populaţiilor din două specii ameninţate este susţinut financiar de o fundaţia a prinţului moştenitor din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), Mohamed bin Zayed.

Niciun comentariu: