16 aprilie 2014

O studentă din Cluj - Napoca a transformat locuința bunicii sale în muzeu

O studentă din Cluj - Napoca a transformat locuința bunicii sale în muzeu, iar în curte a amenajat o casă pentru turiști, cu obiecte tradiționale. 
  
Astfel a ajuns Ligia Alexandra Bodea, în vârstă de 21 de ani, să fie proprietară de muzeu, localizat în satul Iaz, comuna Plopiș, din județul Sălaj.

Pasiunea de a colecționa obiecte tradiționale vechi precum și dragostea pentru bunica sa au determinat-o să transforme casa batrânească într-un punct de atracție turistică. 

Acum, în Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”, din Sălaj, pot fi văzute lăzi de zestre, perne țesute, costume populare, țesături, obiecte de uz gospodăresc, obiecte din ceramică din anii 1850 – 1870 sau porțelan de Holohaz din vechiul Imperiu Austro – Ungar. 

„Eu sunt studentă în anul doi în Cluj, la kinetoterapie. De la vârsta de 12 ani, după moartea bunicii mele, eu am amenajat în casa locuită de ea, un Muzeu al Satului Românesc din Transilvania. Casa datează din secolul XIX”, a povestit Ligia Alexandra Bodea, pentru paginadeagricultura.ro. 

Lângă Muzeu, studenta a amenajat o casă primitoare, care să-i găzduiască pe turiștii care ajung în zonă, veniți special să-i treacă pragul muzeului pe care-l deține. 
Casa, cu două camere și o tindă, este amenajată tradițional, iar turiștii pot dormi pe saltele de paie. 

În ceea ce privește bucatele servite turiștilor, ele sunt gătite pe sobe cu lemne, iar de Paște meniul este unul variat, de la ciorbe tradiționale și ouă roșii, până la cozonac, pască și sarmale.

2 comentarii:

dor spunea...

O initiativa extrem de frumoasa si necesara. Nu trebuie sa ne uitam traditiile.

Rudolph Aspirant spunea...

Ce frumos ! Si ce norocoasa plus desigur si grijulie a fost familia bunicii acelei fete de a reusit sa pastreze acea casa cu obiecte cu tot din sec 19 acolo in satul ala !