9 mai 2014

De ce sa mai faci carte?

Sincer, m-am plictisit de afirmatii de genul: "de ce sa mai faci carte, daca tot smecherii reusesc?"

Mi se pare ciudat sa aspiri pentru copilul tau la genul ala de "reusita": invarteli, combinatii, pile, dat din coate sau trait pe banii babacului. Desi e clar ca asta-i lumea pe care o vad azi mai toti si e posibil sa ai dreptate sa fii revoltat sau scarbit, tot nu vad de ce nu ti-ai dori ce e mai bun pentru copilul tau?

De ce sa nu ii vand copilului meu ponturi si despre alte modele de succes? Altele decat ale baietilor smecheri de cartier? Doar pentru ca astea ne sar acum in ochi, asta e lumea pentru care e ok sa le pregatim adaptarea?

O multime de parinti imi spun ca in multe scoli copiii se bat, se jignesc, se umilesc. Ca invata sa lupte sau sa inghita de mici. Ca asa se obisnuiesc sa dea din coate sau sa indure. Ca scolile ii pregatesc astfel pentru lumea adevarata de afara. Ca ii fac mai duri si mai rezistenti.

Tare ciudat sa vezi parinti cu standarde atat de joase pentru copiii lor. Care nu aspira decat la simpla supravietuire intr-o lume despre care le vorbesc de mici ca nu se mai poate schimba.


PS. Un amic mi-a raspubs cam asa: " de ce?...pentru că părintii sunt niste smecherasi de cartier si la mai mult de atat nu pot aspira, nici sa-i bati!"
     "Da...si multi altii din pacate...toata lumea isi scuza apatia si o toarna cat se poate de repede si in proprii copii.."
 

2 comentarii:

aXasport spunea...

f frumoasa si realista expunere!

e-provincia spunea...

UFFFF, CATA DURERE SI CATE FRUSTRARI!