8 mai 2014

Gradinita, cea mai buna "facultate"!!!

Gradinita, cea mai buna "facultate"!!!  de Oana Moraru

Parintii investesc in copii incepand mai mult cu varsta adolescentei: meditatii, cursuri, limbi straine si multe speech-uri apasate, asa-zis motivationale.
Realitatea e ca pe la 12-13 ani mintea si caracterul s-au cam definit. Formarea lor a avut cele mai mari oportunitati la varsta gradinitei si a culminat pe la 7-8 ani, cand copilul a inregistrat primele triumfuri sociale, scolare.
Restul sunt doar acumulari, clarificari si rafinari ale gandirii. Grila de judecata, rationamentele si apetitul pentru invatare s-au "osificat" deja. Slabe sanse sa le remodelezi.
Ce invata cu adevarat un copil la gradi e, deci, poate cel mai important: e rampa lui de lansare, mai mare sau mai mica, dupa cum au inteles adultii din viata lui s-o construiasca:
- invata sa nu stea degeaba: placerea de a iti ocupa mintea cu idei, curiozitati si proiecte se naste acum. Doar daca educatorii o alimenteaza sistematic si constient.
- invata sa aiba incredere in el si in cei din jur: adica sa comunice, sa intrebe, sa se lamureasca, sa isi ocupe un rol in lume. Invata sa nu inghita, sa nu plece capul inutil si sa nu-si tina mainile la spate.
- invata sa fie dinamic, curajos, aventuros. Isi afla in joc calitatea spiritului: daca este un cuceritor, un lider, un mediator, un observator.
- invata ca prezenta lui in lume conteaza si aduce sensuri noi grupului din care face parte. Asta daca educatorul il asculta, il provoaca sa gandeasca, sa fie curios, sa cuteze.
Paradoxal, in anii gradinitei intervine cea mai mare cantitate de stiinta, in educatia unui copil:
- stiinta din spatele actului didactic: educatorul nu mai este un baby-sitter, un initiator de cantec-poezie-colorat de mult timp!
- stiinta din spatele fiecarui "de ce", fiecarui semn de mirare, fiecarui cuvant nou rostit.
- Si nu in ultimul rand, stiinta parintelui: aceea care ii da sansa sa recunoasca o "varsta de aur", cand copiii invata cu sete si viteza uimitoare.
Pentru cei care incearca sa le construiasca o rampa de lansare prea tarziu, dand bani pe meditatii si investind energie in discursuri motivationale, am un gand: astea sunt doar carje, pansamente si tehnici de acoperire a unor ani irositi si a unui potential nevalorificat la timp.

3 comentarii:

alina spunea...

f frumoasa si realista expunere!

oana spunea...

perfect adevarat

oana spunea...

perfect adevarat