10 mai 2014

Povete ce urmeaza invatatura

Inteleptii au alcatuit si povetele ce urmeaza ca invatatura in spiritul Misnelor. Binecuvantat fie EL ca i-a ales pe EI si invatatura lor.
Rabi Meir gandea:
''Cel ce se indeletniceste cu invatatura Torei in adevarul ei este vrednic sa ajunga la multe lucruri si chiar intreaga lume va beneficia de aceasta.
Acel om se numeste prieten iubit,caci iubeste pe Dumnezeu si pe oameni,inveseleste pe Dumnezeu si inveseleste pe oameni.
Invatatura il imbraca in smerenie si temere de Dumnezeu.
Aceasta il face indemanatic,sa fie om drept,cuvios,sincer si credincios.Prin aceste insusiri el se departeaza de pacat si se apropie de faptele bune.Alti oameni dobandesc de la dansul sfat,destoinicie,agerime si putere.
Gasim in scripte in legatura cu aceasta:
''Al meu este sfatul si buna chibzuiala,eu sunt priceperea,a mea este puterea''(Pilde 8;14).
De asemenea,ii da maretie si domnie si-i destainuieste adancimile,dreptatea si tainele invataturii Torei.Prin ea devine un izvor nesecat,care tot sporeste.Cu toate acestea,ramane modest,lung rabdator si iarta jignirile,caci invatatura il inalta deasupra semenilor.

Deschiderea acestui capitol prin cuvintele ''Inteleptii au alcatuit si povetele ce urmeaza'' ne indica ca acest capitol nu apartine propriu-zis Misnei in stilul ei,ci dupa ce Inteleptii au invatat capitolul si au vazut importanta sa,au revenit si l-au transcris in limbajul Misnei.
Acest capitol se ocupa de specificul Torei si pentru importanta sa a fost anexat in capitolele de Pirkei Avot.
Din aceasta cauza,acest capitol a fost reeditat ca sa arate exact ca celelalte.Dupa cate cunoastem,Pirkei Avot sunt invataturi morale date poporului,iar restul celor 62 de Misnaiot sunt legi.La legi era important a reda cine a emis legea si cine a comentat Misna in Talmud.La Pirkei Avot,care de fapt apartine tot de Misna(ea este volumul al 63-lea),nu avem legi,deci poate nu era important a reda cine a emis morala.
Rabinul Meir Sapira din Lublin,o personalitate intre cei ce au studiat Talmudul,sustine ca era foarte important a da si aici numele comentatorilor.
''Binecuvantat fie EL ca i-a ales pe ei si invatatura lor''.
Daca vrem sa intelegem mai bine textul,putem spune ca versetul ne spune ca cel ce se indeletniceste cu invatatura Torei--adica invata pentru a cunoaste Tora si a o implini,e fericit.
''Cel ce este vrednic sa ajunga la multe lucruri se intelege ca va avea profit pe lumea aceasta.El merita ca intreaga lume sa existe-caci principalul lucru la crearea lumii este Tora''.
''Inveseleste pe Dumnezeu'' prin faptele ce le face omul asa cum e scris in Midras Smuel ''in cinstea lui,Divinitatea face bine omenirii''.
''Cel ce se indeletniceste cu invatatura Torei'' o putem interpreta,cum o face alt comentator,in sensul ca aceste cuvinte indica doua drumuri de a invata Tora.Primul de a invata pentru a cunoaste si patrunde Tora prin toate simturile noastre,ca sa intelegem legile perfect,iar al doilea drum este ca omul trebuie sa se ocupe cu Tora,sa faca ceea ce ea prescrie,sa caute raspunsuri la cele neclare,pentru a le indeplini.

Niciun comentariu: