5 mai 2014

Teama de a nu-i obosi invatand

Am tot citit forumuri ale parintilor de prin Spania, Franta, Marea Britanie, Italia. Am comparat ce-am inteles ca spun parintii acolo cu site-urile scolilor si oferta lor educationala. Peste tot pluteste un fel de efervescenta a asteptarilor, o nerabdare a parintilor de a-si vedea copiii angrenati in tot felul de activitati, provocari si programe inca de la 1 an. Ca sa nu mai spun de play-groups, initiate de psihologi inca de la 5-6 luni.

Le citesc ca sa ma mai incurajez si deci sa nu imi pierd elanul. Pentru ca daca ma intorc catre majoritatea parintilor romani, sincer si fara sa supar pe nimeni, mi se pare ca plutesc in aer numai frici: Daca mi se imbolnaveste puiul? Daca educatoarea nu il iubeste suficient? Daca oboseste la gradi? Daca plange cand il las?
Fara sa fiu vreun psiholog abil, n-am cum sa nu vad ce spirit transmit copiilor. Ii vrem mai mult cocoliti si in siguranta caminului, fara riscuri si provocari prea mari, sub ocrotirea vreunei bunici anxioase sau vreunei bone excesiv de protectoare, decat afara, explorand sau depasind provocari.

De ce ne-am mira astazi ca lucrurile merg prost pentru romani? Intuitia imi spune ca nu vom avea nici pe viitor oameni decisi si salturi dramatice in dezvoltare, atata timp cat generatia actuala de parinti isi creste copiii cu frici, amanari si teama de a nu-i obosi invatand.

2 comentarii:

Razvan spunea...

Ce sa mai vorbim, la noi programa scolara este mult prea stufoasa, si copiii prea putin motivati.

Razvan spunea...

Ce sa mai vorbim, la noi programa scolara este mult prea stufoasa, si copiii prea putin motivati.