1 octombrie 2014

Singurul om care s-a vindecat de HIV

„Pacientul din Berlin”, asa cum este cunoscut in intreaga lume medicala fiind si singurul om care a scapat de virusul HIV, ii uimeste in continuare pe cercetatori.

Barbatul s-a vindecat in anul 2007, dupa ce a facut un transplant de maduva osoasa pentru leucemia severa cu care fusese diagnosticat. Se pare ca donatorul avea o mutatie a genei CCR5, care ofera o imunitate naturala impotriva virusului care cauzeaza SIDA, potrivit “Science Now”.

Timothy Brown fusese diagnosticat cu virusul HIV la inceputul anului 1995 si urma un tratament antiretroviral. Dupa ce s-a imbolnavit de leucemie, a inceput in paralel si un tratament de radioterapie. Barbatul s-a insanatosit complet dupa transplant, insa oamenii de stiinta nu au inteles exact cum s-a produs vindecarea.

Pentru a afla cum a fost posibil acest lucru, s-au demarat anumit studii pe maimute.

Au fost avansate trei teorii pentru a explica miracolul medical. Prima se refera la celulele imunizate natural contra HIV, primite de pacient prin respectivul transplant, iar cea de-a doua urmareste ipoteza potrivit careia celulele noi ar fi distrus toate globulele albe infectate. A treia  varianta ia in calcul faptul ca radioterapia a distrus celulele infectate ale pacientului.

Niciun comentariu: