Facuse Dumnezeu lumea si dobitoacele. Pe atunci ele vorbeau ca si omul.
Odata se imbolnaveste cainele de durere de cap asa de rau, incat lua campii si dealurile de durere. Cum umbla el bezmetic, bleg si cu coada in jos, suparat ca vai de el, ca omul cand e bolnav, intalneste pe o coasta, un sarpe care statea codac si se sorea.
- De ce umbli frate, alergand dealurile si campii ?
- Nu mai pot, fratioare draga, si numai stiu ce sa fac de bolnav ce sunt. De vreo cateva zile zac de durere de cap, asa de rau, incat nu vad lumea inaintea ochilor.
- Si eu zac de aceeasi boala si nu gasesc pe nimenea care sa-mi spuna vreun leac. Pentru voi, eu stiu ca iarba cu foaia lata e cea mai buna doftorie de cap si de vrei sa ma asculti , incearca si vei vedea.
Cainele asculta pe sarpe , manca cateva fire de iarba dintr-o tufa ce era in apropiere si indata i se lumina inaintea ochilor, scapand de boala.
Diavolul care indeamna intotdeauna pe om de a rasplati binele cu raul, sfatui intr-oarecum pe caine sa dea si el o doftorie sarpelui.
-Tu, mai frate , zise cainele catre sarpe, cand te va durea capul, sa iesi in drum sa-l treci in curmezis si durerea de cap n-ai sa mai ai niciodata . Asta doftorie eu o stiu din batrani, pentru neamul vostru.
Sarpele facu dupa sfatul cainelui. Dar trecand un drumet tocmai atunci, zdrobi cu un ciomag capul sarpelui si astfel durerea de cap ii disparu pentru vecie. Si, de atunci, din vremurile vechi, de cand dobitoacele vorbeau si oamenii nu se mancau, precum cainii intre ei, cum e astazi, a ramas poveste si stire, ca pe caine daca il doare capul sa manance iarba , iar sarpele sa treaca in curmezis un drum. De scapa teafar, durere de cap nu mai are.
Si, fiindca pe atunci mata (pisica) , era ruda de aproape cu cainele si traiau bine intre ei, cand o doare capul, a imprumutat de la caine, obiceiul de a manca iarba.
Sursa: Mihai Lupescu- Revista Sezatoarea
Ps. Daca doresti sa participi la BUNA DIMINEATA SOARE, vezi detaliile de aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu