2 mai 2015

Job-ul temporar si administrarea de personal

De ceva vreme a aparut si in Romania, pe piata muncii, o noua forma de angajare. Este vorba de munca temporara necesara in diverse zone ale economiei nationale. O alta tendinta este si aceea a externalizari unor activitati cum ar fi si administrare personal. Sunt firme care se ocupa cu recrutarea si plasarea fortei de munca pe acest segment nou, si la noi.
Pentru multe firme, ce isi desfasoara activitatea la noi, acest fapt duce la o scadere a cheltuielilor si-o mai buna gestionare a activitatilor curente.
Cheltuielile cu salarizare a personalului sunt foarte importante si datorita taxelor, si impozitelor ce trebuiesc platite. De aceea sunt firme care aleg sa-si externalizeze acest serviciu.


Acum revenind la joburi, majoritatea celor care aleg un job temporar sunt studenti, dar sunt si alti romani care accepta astfel de joburi. Un job temporar poate fi calea pentru un job permanent, deoarece se poate acumula experienta si competente.
Pe piata romanesaca, cei mai multi angajati cu regim temporar de munca sunt in zona de productie dar, si in cea de servicii. Domenii precum : constructiile si agricultura, sunt cele mai bine reprezente pe acest segment, iar cea mai slaba reprezentare o are administratia publica.

Merita sa subliniez un fapt ce reiese din ultimele statistici. Majoritatea celor care isi desfasoara activitatea temporara, dupa studenti, sunt persoane cu studii medii. Asta inseamna ca aceasta forta de munca are cunostinte, este calificata si se poate obtine rezultate bune, apeland la ei. 


Trebuie spus si faptul ca mai sunt si firme care pun la indoiala o asemenea situatie. Se pune intrebarea, uneori pe buna dreptatea, cat de bine isi poate indeplini sarcinile un angajat temporar?
In tarile civilizate, unde joburile temporare sunt prezente de foarte multi ani, nu mai exista un asemenea cliseu, dar incet-incet piata muncii din Romania se maturizeaza si incepe sa se inteleaga conceptul de forta de reactie rapida, care ajuta firma atunci cand inregistreaza un varf de activitate. Acest varf de activitate putand fi sustinut cu angajati temporari.

Folosirea din ce in ce mai des a leasing-ului de personal (sau munca temporara, asa cum este ea definita in legislatia muncii) si a joburilor part-time, a devenit treptat tot mai raspandita.

Mai multe puteti citi in acest articol, din adevarul.





3 comentarii:

freshblog spunea...

Am avut un asemenea job in vara anului trecut...a fost o experienta utila pe care sper s-o pot repeta si in aceasta vara...

e-provincia spunea...

Pe perioada studentiei am avut un job temporar in Marea Britanie...a fost extrem de folositor, dupa aceea, in Romania...fiind trecut in CV-ul ,eu...
Recomand tinerilor, in special...

florentin spunea...

@ e-provincia...
...si eu!