24 iunie 2015

Drama copiilor cu parintii la munca in strainatate

Psiholog: “Viata copilului, un pret mult prea mare pentru un job in strainatate”

Chiar daca traim in epoca Social Media, in care distanta nu mai reprezinta un impediment in procesul de comunicare, aceste unelte moderne nu pot inlocui mangaierile si imbratisarile parintilor, care au decis sa plece in strainatate pentru a le oferi celor ramasi acasa o viata mai buna, sunt de parere psihologii.
Potrivit situatiei prezentate de Directia Protectia Copilului, la finele anului 2012, erau inregistrati in evidentele autoritatilor, un numar total de 79.901 copii cu parinti plecati la munca in afara Romaniei. Dintre acestia, 41% erau complet lipsiti de grija parinteasca: 22.993 copii aveau ambii parinti plecati in afara, iar 9.991 proveneau din familii in care parintele unic sustinator era plecat.
Specialistii considera ca acest fenomen poate genera o serie de efecte naucitoare care-i poate afecta viata emotionala a unui copil. Dintre cele mai des intalnite efecte identificate de specialisti, se enumera: depresia (care poate conduce si la sinucideri), scaderea performantelor scolare sau chiar abandonul scolar.

Declaratii psiholog Maria Verdi:
- Cand pleaca unul dintre parinti, copilul este partial afectat, cand pleaca si mama si tata, copilul traieste abandonul
- Dragi parinti, inainte de a lua decizia sa plecati, luati in calcul toate costurile la care este supusa intreaga familie

Niciun comentariu: