11 iulie 2015

Muza frumoasă, boemă si neconformistă a lui Constantin Brâncuşi

  Dacă se spune că în spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie puternică, în cazul lui Constantin Brâncuşi se poate afirma că în spatele geniului său au stat iubirile și muzele sale: Margit Pogany (pictoriţa maghiară), Eillen Lane (o frumoasă americancă de origine irlandeză), prinţesa Maria Bonaparte, baroneasa Renee Irana Frachon sau franţuzoaica Leonie Ricou. Dar lista muzelor lui Brâncusi menționate în numeroasele biografii ale acestuia nu se opreşte aici şi – din păcate - de cele mai multe ori nu o incude pe Lizica Codreanu – o genială dansatoare avangardistă.

Dar cine a fost Lizica Codreanu:
S-a născut în 30 iunie 1901 la Bucureşti. A studiat istoria artei şi arta plastică la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti. În paralel a urmat cursuri de dans şi de balet. La 19 ani Lizica Codreanu a plecat la Paris pentru a-şi continua studiile de balet. A studiat aici arta dansului atât cu renumitele coregrafe Valandina si Nijinska cât şi cu celebrii balerini Serghei Diaghilev şi Igor Larionov. În aceasta perioadă a frecventat, împreună cu sora ei Irina (pictoriţă și sculptoriţă – elevă a lui Brâncuşi) cercurile avangardiste pariziene ale vremii, cercuri frecventate printre alţii de Tristan Tzara, Sonia Delaunay sau Man Ray.
Tot în perioada pariziană Lizica Codreaunu îl cunoaşte pe Brâncuşi, cel care o alinta Ţiganca, care o îndrăgeşte imediat datorită inteligenţei și a umorului.
În această perioadă Lizica Codreanu pune în scenă câteva spectacole în care valenţele expresioniste ale dansului sunt puse în valoare de costume și machiaje îndrăzneţe, avangardiste
În anul 1922, împreună cu un grup de prieteni, Lizica Codreanu dansează în Gymnopediile, un spectacol de balet pe muzica pianistului Erik Satie. Costumele și scenografia pentru acest spectacol au fost create de… Constantin Brâncuşi . De menționat e că, în avanpremieră, acest specatacol a fost prezentat în atelierul sculptorului, Lizica Codreanu dansând printre sculpturile lui Brâncuşi. Fotografiile Lizicăi Codreanu în costumele create de marele artist au fost făcute deasemenea de Brâncuși și datează din anul 1921. Prima reprezentaţie a spectacolului avangardist se pare că ar fi avut loc la 11 aprilie 1922, la Groupement de l’Albatros.
În anul 1936 Lizica Codreanu debutează pe marile ecrane: joacă în rolul "Pierrot-fulgerul" din filmul avangardist de referinţă "Le P’tit Parigot" – dansând într-un costum - devenit celebru - cu motive în zig-zag care "pare a-i transmite impulsuri sacadate ca nişte fulgere" (cf. Doina Lemny – "O dansatoare româncă în avangarda pariziană"):
Tot în anul 1926 Lizica Codreanu pleacă într-o lungă călătorie în Asia (India, China, Japonia). În Shanghai îl cunoaşte pe jurnalistul Jean Fontenoy – cu care se căsătoreşte şi cu care are un băiat. Urmează o căsătorie eşuată în cele din urmă datorită infidelităţi jurnalistului și a dependenţei acestuia de opium.
În anul 1930 artista se îmbolnăveşte de malarie şi trebuie să renunţe la dans. Căutând un remediu pentru boala de care suferea descoperă și începe să practice yoga. Se reîntoarce la Paris în 1931 și, în anul 1938 , bazându-se pe propria experienţă, deschide prima şcoala de hatha-yoga din Europa. Va activa în acest domeniu până în anul 1971, combinând în practicile sale terapeutice principii provenite din hatha-yoga, din acupunctura chinezească sau gimnastica suedeză și din... practicile medicale populare româneşti.
Lizica Codreanu a murit în anul 1993 la vârsta de 92 de ani.

Sursa: ROmania, despre o iubire

Niciun comentariu: