26 august 2015

Asteptarile oamenilor in relatii si casatorie

Asteptarile pe care le au oamenii in prezent in ceea ce priveste relatiile si casatoriile lor s-au schimbat semnficativ.
Daca inainte casatoria era despre siguranta, supravietuire si durabilitate, acum toate aceste nevoi au disparut sau sunt secundare. Fiecare om, fie ca este femeie sau barbat, poate sa-si asigure singur supravietuirea.
Rata divorturilor este de peste 65%, iar relatiile neoficializate ajung la o rata de despartire de 85%. De ce s-a ajuns la astfel de cifre?

Una dintre explicatii este ca oamenii nu mai sunt dispusi sa accepte compromisurile in relatiile lor. Daca nu se simt bine, din punct de vedere psihologic, nu mai raman in relatii "de nevoie" (decat intr-o mica masura, atunci cand exista dependente materiale sau de alta natura).
Ceea ce cauta in prezent oamenii in relatii sunt bunastarea psihica, armonia, comunicarea, sentimentul de implinire si evolutia alaturi de un partener de viata.
Toti oamenii isi doresc relatii de cuplu, deoarece le ofera sentimentul de apartenenta si de intimitate. Insa, daca relatia in care au intrat se transforma intr-o inchisoare in care se simt criticati, dispretuiti, neacceptati, nevalorizati, daca percep relatia ca pe o colivie care le impiedica dezvoltarea, evolutia si bunastarea psihica, majoritatea vor iesi din acea relatie.
Oamenii accepta din ce in ce mai putin compromisurile si sacrificiile in relatii si inteleg faptul ca nu au obligatia sa stea legati de cineva cu care nu se simt bine. Si este si normal sa fie asa.
Omenirea s-a schimbat si a evoluat, asa ca este necesar ca fiecare dintre noi, daca ne dorim relatii armonioase, sa ne aliniem la valorile contemporane si sa avem asteptari realiste in privinta relatiilor noastre.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

Niciun comentariu: