8 decembrie 2015

In tine poti sa ai incredere?

Toate emotiile umane sunt date de perceptiile pe care le avem fata de realitatea inconjuratoare, sunt reactii la gandurile din mintea noastra.
Bucuria, tristetea, furia, etc., sunt conditionate de felul in care mintea noastra proceseaza ceea ce vede. Astfel, emotiile unui om in fata anumitor stimuli din exterior pot fi diferite de emotiile altui om in aceleasi conditii. Emotiile sunt deci subiective si sunt date de personalitatea, modul de gandire si perceptie a omului.
Unii oameni cauta sa simta multe emotii deoarece ei spun ca doar asa simt ca traiesc: au nevoie de descarcare de adrenalina, isi cultiva "sensibilitatea" excesiva, plang, sufera, se bucura intens, s.a.m.d.

Insa, exista un aspect la care te rog sa fii atent: toate emotiile presupun schimbari la nivel fiziologic in organism, se creeaza diferite dezechilibre bio-chimice, iar aceste lucruri, in exces, duc la slabirea organismului. Observa cat de obosit esti daca intr-o zi ai avut mai multe tipuri de emotii: bucurie, furie, frica, frustrare, tristete, apoi iar bucurie, etc. Cat de productiv ai fost in aceasta zi si cat de mult ai putut sa te concentrezi la ceva?
Cu cat variatiile sunt mai bruste, cu cat treci prin mai multe stari emotionale intr-o perioada de timp, cu atat stresul asupra organismului este mai mare. Si repet, emotiile sunt date de felul in care gandesti.
Oare este necesar sa iti induci atat de multe emotii? Te ajuta ele cu adevarat la ceva? Daca spui ca asa simti ca traiesti, eu iti spun ca emotiile sunt doar afecte superficiale, de suprafata. Ceea ce este cu adevarat important pentru tine se afla la un nivel mult mai profund.
O stare de calm, cu variatii de intensitate si durata mica in starea ta emotionala, este mult mai sanatoasa pentru tine. Esti centrat, ramai calm si in mijlocul furtunilor din jurul tau si astfel poti sa ramai concentrat, sa fii productiv si sa ai cu adevarat succes in viata. Din acest motiv ai nevoie sa intelegi si sa iti cultivi inteligenta emotionala.
Tie ce impresie iti lasa un om care este un adevarat roller-coster emotional: plange usor, se bucura, se intristeaza, se enerveaza, tipa, apoi zambeste iar?
Daca spui ca este instabil, ai dreptate. Ai avea incredere intr-un astfel de om?
Dar in tine, poti sa ai incredere?

Sursa Ursula Yvonne Sandner

Niciun comentariu: