23 decembrie 2015

Tu ti-ai ales scopul pentru care traiesti?

Cei mai fericiti oameni sunt aceia care isi dedica viata unui scop, oricare ar fi acela - salvarea planetei, bogatia materiala, puterea, statutul social, un copil, creatia, religia, etc.
Pe de alta parte, oamenii care se declara nefericiti sunt cei care se simt lipsiti de sens, nu au pentru ce sa lupte, nu au visuri sau dorinte, asa ca viata lor este o blazare continua de care incearca sa fuga cautand distractii efemere.

Sunt oameni care au avut un start nefast, care provin din familii disfunctionale, au trait in lipsuri si saracie si care poate au ajuns la varsta maturitatii cu un profund complex de inferioritate. Dorinta de a compensa acest sentiment de inferioritate (prin unul de superioritate) sau de a depasi limitarile si suferinta din copilarie, le dau forta necesara ca sa lupte pentru visurile lor, isi stabilesc scopuri si obiective marete si isi organizeaza intreaga viata in jurul lor. Se bucura de fiecare reusita, sunt motivati mereu sa mearga mai departe si simt ca tot efortul lor are un sens.
Printre cei lipsiti de motivatie sunt si aceia care se simt infranti de viata, se definesc ca fiind victime neputincioase, cred ca nu au avut noroc si nici nu are sens sa incerce sa lupte. Nu isi dau voie sa aiba visuri, nu cred in ei insisi deoarece nimeni nu le-a aratat ca au aripi si pot sa zboare, ii iau ca repere pe parintii lor care s-au zbatut si nu au reusit, iar astfel viata lor este o continua suferinta.
Sunt alti oameni care au primit de mici totul in viata, asa ca nu au nici motivatie, nici ambitie sa isi doreasca mai mult. Insa sunt altii care, desi au avut un start bun, isi doresc sa faca si mai mult cu viata lor si nu accepta sub nicio forma sa coboare standardul cu care sunt obisnuiti.
Sensul si lipsa de sens in viata sunt perceptii strict subiective si depind de structura psihica a fiecarui om. Pe unii greutatile ii doboara si ii transforma in victime, pe altii ii motiveaza sa le depaseasca. La fel, "bogatia" pe care au primit-o ii transforma pe unii oameni in persoane lipsite de vointa, blazate si triste, insa pe altii ii determina sa isi doreasca mai mult.
Un lucru este cert: o viata orientata catre un scop, oricare ar fi acela, este o conditie esentiala pentru fericire, insa o viata lipsita de sens duce la depresie si nefericire.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Norma!...dar, nu il spun!:)