6 ianuarie 2016

"Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa se poarte si ei cu tine"

"Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa se poarte si ei cu tine" - asa suna un dicton pe care l-am auzit inca din copilarie, insa nu toti il aplicam.
Ne place sa judecam, sa criticam, sa barfim, sa ii devalorizam pe altii, dar daca si ei fac la fel ca noi, ne declaram instantaneu victime nedreptatite si replicam cu si mai multa agresivitate. Noi avem voie sa facem orice, ca doar avem un complex de superioritate care ne indreptateste, insa nu cumva altii sa ne atace pe noi in "perfectiunea" noastra.

Pentru ca da, un om care are complexe de superioritate (care intotdeauna mascheaza unele de inferioritate) se crede indreptatit sa ii desconsidere pe altii, sa ii umileasca, sa le scoata in evidenta greselile, sa ii barfeasca, iar rezultatul pe care si-l doreste este sa iasa el in evidenta, sa fie perceput ca fiind mai "bun" decat cei pe care ii ataca. Asta-i tot. Chiar daca declara ca scopul lui este sa "corecteze raul din lume", de fapt obiectivul principal este sa se scoata pe sine in evidenta.
Un om echilibrat, matur din punct de vedere psihic si emotional, nu barfeste, nu devalorizeaza, nu umileste pe nimeni. Si asta pentru ca intelege faptul ca fiecare om actioneaza in acord cu cat stie si poate la un moment dat, iar daca si-ar dori sa se schimbe, ar cauta sfaturile unor oameni care sunt modele pentru el in domeniul in care isi doreste sa evolueze.
Cand atingi un anumit grad de maturitate, pe langa faptul ca nu cauti sa te erijezi in judecatorul nimanui, nici nu raspunzi la atacurile care provin din frustrarile altora deoarece stii ca "raul pe care nu il ataci se autodistruge".
In concluzie, daca iti doresti liniste si armonie in viata ta, opreste-te din a-i mai judeca sau barfi pe altii, iar daca tu esti atacat, gandeste-te ca raspunzand cu aceeasi moneda nu faci altceva decat sa accepti jocul disfunctional al celor care inca il joaca.

2 comentarii:

axasport spunea...

Cat de Adevarat, si vai cate Specimene de acest fel am putut sa intalnesc! In diferite Medii de munca, oriunde! Si sa vedeti ce frumos reactioneaza cand le spune cineva Adevarul sau ii trateaza FIX in acelasi mod, cu aceeasi agresivitate si figuri!! XD Doar "ei" is perfection, doar "ei" au drepturi Aha XD

lichiresti spunea...

Sunt de acord , decât sa raspunzi cu agresivitate, cu barfa, mai bine ignori, faci un pas lateral, si mergi mai departe,