5 februarie 2016

Comportamentul uman este influentat de scopurile naturii

Comportamentul uman este influentat de scopurile naturii. De exemplu, in relatiile dintre barbati si femei, natura urmareste perpetuarea speciei. Atractia sexuala si indragostirea se bazeaza mult pe compatibilitatea genetica dintre un barbat si o femeie, iar atasamentul si iubirea care apar intre cei doi sunt modalitatea prin care natura se straduieste sa creeze premisele ca progenitura care se naste sa aiba sanse la supravietuire.

Exista o diferenta majora intre barbati si femei in ceea ce priveste cerintele lor de la un partener. Barbatul isi doreste exclusivitate sexuala, ca sa se asigure ca isi va creste proprii copii, iar femeia isi doreste ca barbatul sa isi ia angajamentul ca va fi doar alaturi de ea, ca toate resursele lui vor fi directionate catre ea si copilul ei, astfel ca femeia isi doreste exclusivitate emotionala. Sursa geloziei este si ea diferita la barbati si la femei: barbati nu pot sa treaca peste infidelitatea sexuala, iar femeile se simt cel mai amenintate de infidelitatea emotionala. Femeile depasesc infidelitatea sexuala a barbatului, ba chiar intra in competitie cu o alta si se straduiesc sa isi recastige partenerul.
In perioada de indragostire, inainte sa apara copii, barbatul face promisiuni legate de viitor - spune ca isi ia angajamentul sa fie alaturi de femeie, o cucereste cu cadouri, vorbe frumoase si un comportament exemplar. Chiar si el crede ceea ce simte si spune in acele momente. Insa este bine ca ambele sexe sa fie constiente de faptul ca promisiunile facute in perioada de indragostire nu neaparat vor putea fi sustinute pe termen lung. Dupa ce scopul naturii a fost atins - aparitia copilului, barbatului ii scade interesul fata de femeie si este impins de natura sa caute alte femei cu care sa se reproduca.
Femeile pot sa dea nastere doar la un numar limitat de progenituri, insa barbatii pot sa insamanteze oricate femei, astfel ca vor exista intotdeauna diferente majore intre ceea ce-si doresc unii si ceilalti. Femeile vor devotament, apartenenta si angajament, iar barbatii doresc sa cucereasca si sa insamanteze cat mai multe femei si chiar sa aiba exclusivitate cu fiecare dintre ele.
Asa stau lucrurile din punctul de vedere al naturii. Evident, la pulsiunile noastre naturale adaugam ratiunea si moralitatea fiecaruia dintre noi. Este bine sa fim constienti de motivatiile care ne influenteaza comportamentul, sa tinem cont de ele in viata noastra de zi cu zi si mai ales in relatia dintre sexe, deoarece aici apar cele mai multe dintre problemele care ne cauzeaza suferinta si durere.

Niciun comentariu: