15 februarie 2016

Omul trebuie sa aiba frica de Divinitatea (2)

Omul trebuie sa aiba frica de Divinitatea


Misna 10,
Tot el mai sustinea:
,,Acel om care este placut oamenilor este placut si Divinitatii,iar acel om care nu este placut oamenilor nu este placut nici Divinitatii.``
Rabi Dosa ben Harkinas sustinea:
,,Somnul de dimineata,vinul de pranz,jocul cu copiii si frecventarea adunarilor oamenilor inculti prapadesc pe om.``



Tana sustine in cuvinte generale ca cine este placut oamenilor este placut si Divinitatii si viceversa.
Cel ce se poarta cu respect in viata sa zilnica si Divinitatea il face fericit.Doua caractere bune pot fi la un om:binefacerea si modestia.
Binefacerea:este vorba de un om care face numai binele celuilalt.Despre el se spune:a vedea pe celalalt in aspecele sale pozitive,asa cum scrie in Pirkei Avot capitolul 1,Misna 6''apreciaza pe fiecare in mod favorabil''.
Un asemenea om cu un ochi bun se comporta cu oameni in mod placut.Patriarhul Abraham a fost numit parintele nostru pentru aceasta calitate.A doua calitate a unui om este modestia.Cateodata omul nu e modest ci e mandru si se increde in persoana sa.El se eschiveaza de a auzi parerea altora si chiar daca aude parerea nu o primeste.
Cele doua calitati sunt legate una de alta.Un om de binefacere trebuie sa fie un om ce stie sa renunte.
Din aceasta cauza,ce este placut oamenilor este placut si Divinitatii.
Rabi Dosa vine si avertizeaza care sunt placerile pe care omul nu trebuie sa le prefere.Unui om ii este suficient a dormi noaptea si somnul de dimineata este un lux.Astfel de luxuri si placeri,enumerate in invatatura,aduc omul la pierderea vointei de a lucra,de a invata.Dormitul de dimineata face omul sa fie lenes,ceea ce il impiedica sa-si castige existenta.
Vinul poate imbata si atrage dupa sine boli.
Discutia needucativa cu copiii duce la diminuarea intelectului si in acest fel se indeparteaza de invatatura Torei.

Niciun comentariu: