31 mai 2019

Vae Victis !

Vae Victis !
Triburile galice reusesc sa cucereasca Roma. Din fericire , populatia locala s-a retras in majoritatea ei in zona dealurilor din jurul capitalei.
Dupa ce se plictisesc sa jefuiasca și sa arda cladirile goale, neavand nici intenția, nici capacitatea sa preia conducerea Romei, galii cad de acord sa parasească Roma in schimbul unei rascumparari in aur.
Romanii aduna tot aurul pe care il salvasera de la jaf si il aduc pentru a fi cantarit de catre conducatorul galilor.

Cum operațiunea de cantarire nu parea a fi una corecta, delegatia romana indrazneste a se plange de contrafacerea greutatilor balanței.
Acestui apel la corectitudine catre cei care i-au jefuit, i s-a răspuns cu un gest si o expresie care au rămas în istorie.
Conducatorul galilor isi arunca propria sabie peste greutatile balanței, cerand mai mult aur si spulberand orice aparenta de respect al vreunei reguli- VAE VICTIS !- vai de cei invinși.
-
Cum unii demnitari ai UE par suficient de enervati de apelurile romanilor de a arata macar un modicum de corectitudine fata de Romania și de a-si respecta propriile reguli asupra carora au insistat , ma aștept ca Manfred Weber sau Frans Timmermans sa iasă intr-o conferința de presa , să se uite direct în camera de filmat si să ne intrebe-
-Romanii ne intreabă de reguli?! Care reguli... Vae Victis!

Niciun comentariu: