12 martie 2014

Legenda tutunului

A fost un mare imparat pe care il chema Savian.Di uni si pani uni acel imparat avea urechi mari ca un magar, nimeni nu stii. Si, tare se mai ferea acel imparat sa nu care cumva sa afle supusii lui aceasta mare taina. Umbla numai cu capul acoperit, de nu se vedeau urechile acelea mari. Nimeni nu stia despre acest mare secret, doar barbierul lui il stia. Si, Doamne fereste ca el sa fi spus acel mare secret ca-i va fi vai si amar viata de dupa. Din pricina asta, pentru ca nu putea vorbi, a inceput bietului om sa-i fie rau, de asa taina nu putea vorbi. Cazu bietul om in dropici.
Si dus sarmanul om la un doftor neamt, foarte departe, ii spuse el cum stau lucrurile. Doftru' acela foarte destept isi vazu de lucru, si i-o spus ca-l poate vindeca usor. I-o spus sa mearga departe pe camp si singur si sa nu-l auda nimenea, sa strice de trei ori: " ari Imparatu Savian urechi di magar" Di acolo va iesi o buruiana ca frunza precum urechile de magar si va trebui sa o taie marunt si sa faca niste susulete, pe care noi le mai denumim si tigari si sa le bea, si asa se va vindeca.
Di atunci s-a nascocit pustiul asta di tiutiun; de aceea seamana frunza lui cu urechile de magar. Iar cine are cate un foc la sufletu' lui si nu-l poate uita be tiutiun ca sa-l mai poata uita!

SURSA: Legende populare romanesti!

2 comentarii:

Rudolph Aspirant spunea...

Ce poveste interesanta ! In plus, cred ca originea numelui acelui imparat cu urechile mari, Savian, vine de la Sabian, care la randul lui vine de la denumirea poporului Sabin din nordul geografic al Italiei de astazi care s-au luptat si ulterior aliat cu poporul italian descendent din eroul mitic legendar Enea (erou troian fiu al zeitei Afrodita si al printului Anchise), formand ulterior poporul antic roman.

florentin spunea...

...de sabian, nu stiam , dar e o complectare la ceea ce am gasit eu prin cartile vechi unde se afla si aceasta LEGENDA!