25 aprilie 2014

Depresia, furia, tristetea...

Multe dintre suferintele psihice ale oamenilor, emotiile lor negative cum ar fi depresia, furia, tristetea, dezamagirea, invidia, frustrarea, etc., sunt doar niste ganduri, niste modalitati prin care alegem sa ne raportam la ceea ce ni se intampla sau la ceea ce credem ca suntem.

Asteptarile nerealiste (sau egoiste) pe care credem ca suntem indreptatiti sa le avem de la cei din jur sunt o alta categorie majora de suparare sau de deziluzie.

Daca simti acum vreuna dintre trarile enumerate mai sus, intreaba-te care sunt acele ganduri care sustin emotiile respective. "Nu accept sa...", "ma astept sa...", "ar trebui ca el/ea sa...", "este groaznic faptul ca...", "nu este corect ca...", s.a.m.d., sunt de fapt gandurile care iti sustin acele trairi.

Care este solutia? Oricat de greu ti s-ar parea acum, singura varianta este sa-ti schimbi tu modul de gandire si de raportare la diferiti stimuli. Poti sa duci o munca de Sisif ca sa incerci sa-i schimbi pe ceilalti sau lumea in general, sau poti sa te schimbi pe tine ca sa poti sa accepti faptul ca nimeni nu a venit pe lume ca sa te faca pe tine fericit si nici lumea nu trebuie sa se transfome doar pentru ca tu doresti asta.

Schimba-te tu si lumea ta se va schimba.
Solutia este intotdeauna in interiorul mintii tale, nu in exteriorul tau!

Niciun comentariu: