24 aprilie 2014

Influenta excesiva care se exercita asupra unui copil

Sunt unii parinti care isi compenseaza lipsa de putere pe care o resimt in legatura cu ei insisi si cu viata lor prin influenta excesiva pe care o exercita asupra copilului lor.

Un copil nu are o identitate proprie, asa ca este foarte usor unui parinte sa-i furnizeze o "personalitate" prin a-i spune ce sa faca, ce sa gandeasca, ce sa simta, cum sa se comporte, ce este bine si ce este rau, cum sa se prefaca in fata altora si asa mai departe.

Acesti parinti vor face orice pentru copilul lor mai putin sa-i dea voie sa fie el insusi. Atunci cand va deveni adult, acest copil va resimti o neimplinire, un gol in interiorul sau, care este dat de faptul ca el lipseste din propria sa viata. Modalitatile prin care va incerca sa umple acest gol pot fi fie prin a recurge la alcool, droguri, distractii superficiale sau printr-o goana dupa statut, faima sau avere care pot sa-i furnizeze un simt al identitatii prin validarea din ochii celorlalti.

Daca esti parinte, cel mai bine ar fi sa rezisti tentatiei de a modela un om dupa dorintele, aspiratiile sau neimplinirile tale egoiste si sa te straduiesti sa-ti sprijini copilul sa devina ceea ce doreste el. Doar asa iti vei fi indeplinit cu adevarat misiunea de "parinte" si ii vei da sansa la fericire copilului tau.

Niciun comentariu: