23 mai 2014

Noua lume - viitorul nostru este in joc!

"Pana acum, omul a fost împotriva Naturii; de acum încolo, el va fi împotriva propriei sale naturi." (Dennis Gabor)
Noua lume ne cere să revoluţionăm relaţiile dintre noi, nu cu forţa, ci în inimile noastre. Asta trebuie să se întâmple în interiorul fiecăruia dintre noi. Omenirea trebuie sa inteleaga ca numai schimbadu-si propria natura individualista va putea iesi din criza actuala.
In prezent, suntem provocaţi să ne ridicăm mai presus de limitele înguste ale preocupărilor noastre individualiste către problemele mai largi ale omenirii. Noua lume este o lume a interconectării geografice. Aceasta înseamnă că nici un individ sau naţiune nu poate trăi izolat. Trebuie să învăţăm să trăim împreună, numai asa ne putem salva din situatia actuala

La prima vedere responsabilitatea reciprocă poate părea utopică, un concept prea naiv ca să meargă în lumea noastră egocentrică. Şi totusi, viața ne convinge acum să-l adoptăm.
De-a lungul istoriei am progresat acționând după impulsurile care au apărut în noi. In mod constant am simțit nevoia să facem ceva, să schimbăm orice status quo. Am purtat războaie, am luptat în revoluții și ne-am răzvrătit. Am progresat și am crescut prin conflicte și lupte, dar prețul pe care l-am plătit a fost distrugerea.
Azi, când suntem interdependenți, războaiele și conflictele nu vor mai rezolva problemele noastre. Forța brută nu mai poate îndrepta lumea. O lume conectată nu poate fi condusă cu o minte egoistă provenită din opresiune și guvernare forțată. Regula e simplă: dacă suntem interdependenți atunci orice face un om celorlalți, i se întoarce ca bumerangul, la fel de ascuțit și de puternic. Dacă înțelegem că toate sistemele conectate funcționează în acest mod, vom avea succes.
Pentru a face faţă realităţii moderne, noi trebuie să luăm în considerare natura globală si conectată a lumii care ni se revelează. Societatea umană globală şi schimbările care au apărut în ultima perioadă indică faptul că umanitatea este un sistem integrat şi interconectat, ca toate celelalte sisteme ale Naturii. De aceea, legile care definesc conexiunea dintre elementele Naturii acum se aplică şi la noi, oamenii. Responsabilitatea Reciproca dintre noi se prezintă ca lege a vieţii in lumea noastra conectata. Nu numai oamenii sunt conectaţi intre ei, ci toata umanitatea impreuna cu întreaga Natură formeaza un singur întreg


Viitorul nostru e in joc iar soluţia constă în schimbarea valorilor noastre sociale şi în vindecarea relaţiilor noastre unii cu alții, atât la nivel personal, cât și între cetăţeni şi stat. Acceptarea responsabilitații reciproce ne va conduce la o justiţie socială adevărată şi deţine, prin urmare, cheia pentru durabilitatea şi prosperitatea noastră. Responsabilitatea reciprocă nu ne va aduce doar securitatea economică şi financiară, ne va restabili încrederea în viaţă, pacea minţii şi fericirea care au fost absente din lumea noastră pentru atât de multe decenii. Responsabilitatea reciprocă este o conectare mutuală care ne cere să considerăm pe toți ceilalți ca fiind rudele noastre apropiate. Poate găsim greu de crezut că acest lucru este posibil, dar evoluția societății umane ne va conduce la o stare în care vom simți că întreaga lume este în interiorul nostru, ceva asemănător cu ce simțim pentru rudele noastre. Noi vom simți care dintre rudele noastre au nevoie de ajutor, și de ce fel de ajutor – dacă e vorba de părinții vârstnici, sau de copii, de cheltuieli neprevăzute, dări, boală sau sănătate, etc. Bineînțeles că noi vom da prioritate nevoilor familiei în funcție de urgențe. Putem neglija un tată bolnav? Nu, dacă suntem o familie normală. Sentimentul de angajare, de garantare reciprocă, ne obligă să fim în acest fel. În acest mod trebuie să strângem relațiile noastre cu restul omenirii.

Niciun comentariu: