8 mai 2014

Pădurea de plastic de lângă Bucureşti

În "sudul sălbatic" al Bucureştiului, omul şi-a bătut joc de pădure într-un mare fel. Aici, gunoaiele nu se aruncă numai cu mâna, ci şi cu căruţa sau maşina.
Pădurea Cornetu - din comuna cu acelaşi nume, situată la circa 15 kilometri sud de Bucureşti - este greu încercată în ultimii ani. Însă, nu de vreun parazit al copacilor sau de defrişări, ci de o nesimţire care are rădăcinile adânc înfipte în tranziţia românească. În această comună, în anii în care economia României duduia (2006-2008), au apărut sute de case, ale bucureştenilor care s-au mutat la marginea oraşului.

Maşinile cu materiale de construcţii înălţau un nor de praf peste străzi, şantierele erau la tot pasul, meseriaşii din vatra satului îşi găseau uşor de lucru, birturile prosperau, iar foştii bucureşteni se bucurau de afacerea făcută.

"Când eu mi-am făcut casă, cei de la primărie ne-au obligat, înainte să ne apucăm de construcţie, să aducem două containere mari", spunea unul dintre oamenii corecţi ai locului, Sorin Nuşescu. Containerele erau pentru moloz, resturi de cărămidă, saci goi, bucăţi de polistiren rămase în urma tăierii etc). Însă, au fost şi oameni care, atunci când şi-au construit sau şi-au reabilitat casa, au fentat primăria. În loc să dea sute de lei pe containere, au dat câteva zeci unor oameni "de nădejde" din sat, care au dus gunoaiele la pădure, cu căruţa.

Şi aşa a început totul. Vestea oamenilor cu căruţa s-a răspândit rapid şi tot mai mulţi localnici au început să apeleze. Unii au renunţat chiar şi la taxa către firma de salubritate şi s-au abonat la căruţe. În câteva luni, liziera s-a umplut de gunoaie.

În 2010, al doilea an de criză, voluntarii de la "Let's do it, Romania!" au curăţat această pădure. La patru ani după efortul lor, am găsit gunoaie de la grătaragii de weekend, dar şi de la "gunoierii satului", oamenii cu căruţe de care vorbeam mai sus. În total, aproximativ 50 de saci de gunoaie, unii duşi la reciclat, alţii la pubelele de gunoi menajer, de unde au fost ridicaţi de o firmă de salubritate. Pe scurt, de pe o lizieră lungă de vreo 300-400 de metri, am strâns o tonă de gunoaie.

Am avut 5 saci de sticle, doi saci de PET-uri, o jumătate de sac de doze de aluminiu, dar şi carcase de televizoare, jucării în neştire, haine, papuci, ghivece şi zeci de bucăţi de polistiren.

Intimp ce adunam, ma gamdeam! Cum ar fi sa -si ia "aruncatorii "de gunoi vreo 10 milioane de lein vechi,  amenda, dar sa fie pusi si sa o platesca.Sa vezi ce repede s-ar duce vestea ! Dar cine sa faca asta ? Primarul ? Ei,as ! Primarul e ocupat sa dea autorizatii de constructii oricui si oriunde ! Ca si gura lui trebe'sa mananca , nu ?!

Niciun comentariu: