16 mai 2014

Parintii care isi vor copiii fericiti


Pentru parintii care isi vor copiii fericiti: Pe scara nevoilor umane, in top sta nevoia de a contribui, de a aduce valoare, de a da un sens si un rol recognoscibil trecerii tale prin lume.

Asta inseamna ca nu e suficienta educatia de la gat in sus: cea care serveste doar gimnasticii mintii, interesului personal sau mandriei familiale de a avea un copil de nota 10.

Inseamna ca daca vrei sa ajungi sa hranesti si alte nevoi mai rafinate, ar trebui sa inveti cum sa contribui: sa fii empatic, echilibrat emotional, sa te cunosti, sa iti dezvolti ideile in echipa, sa te adaptezi pentru binele celor din jur si, implicit al tau.

Stiu o mie de parinti multumiti de copiii lor de nota 10, educati de la gat in sus.

Stiu si ca romanii sunt destepti si valorosi.

Dar daca te uiti in jur, nu prea par fericiti. Astenia asta nationala, agresivitatea suierata printre dinti, grosolania limbajului public si suspiciunea ca reflex arata un singur lucru: nu contribuim impreuna la nimic. Nu ne sincronizam inteligentele si nu construim o lume mai buna pentru copiii nostri. Adica nu ne satisfacem nevoile pentru care am fost creati.

De-asta nu cred in scoala romaneasca. Oricat de buni ar fi copiii sau profesorii, luati ca indivizi, niciunul nu stie in principiu la ce lucreaza impreuna. Sau daca face mai mult decat treaba din dreptul sau.

Fara viziune, ne mai raman multa tristete si cateva reactii de oameni deranjati pe-aici e FB

4 comentarii:

axxapro spunea...

De-ar putea intelege toata lumea cata responsabilitate implica cresterea unui copil- si cum se manifesta ea. Frumoase articole, Oana- si foarte bine punctate.

e-provincia spunea...

cred ca dintre adulti doar unii mai apleaca urechea si se rup de o gandire ingustata de educatia comunista.... Sincer am impresia ca scoala de stat dar si societatea in general au ramas la nivelul din "Liceenii" in majoritatea lor... si au trecut totusi 25 de ani de la revolutie... multi!

lichiresti spunea...

intru tot de acord cu anti vorbitori de mai sus///

lichiresti spunea...

intru tot de acord cu anti vorbitori de mai sus///