14 mai 2014

Stiu parintii ce vor?

Cand vorbesc despre istetimea copiilor lor, aproape toti parintii se limiteaza la a spune daca stiu sa numere, sa recunoasca litere sau sa scrie cateva semne grafice. (la cei de 5-6 ani, de exemplu).
Iata, deci, un alt motiv pentru care scoala romaneasca are sanse din ce in ce mai mici sa evolueze: multi beneficiari directi ai educatiei au o idee foarte limitata despre cum se manifesta ea.
Pentru media parintilor romani, un copil istet este, invariabil, cel care poate la 5 ani (sau mai devreme) sa recunoasca litere sau sa numere.
Cam atat. Nimic despre: atentie, sensibilitate, curiozitate, empatie, simtul umorului, comunicare, incredere in sine, adaptabilitate, intuitie.
Nu stiu cat vine din lipsa de instruire sau cat din comoditatea de a gandi in stereotipuri; literatura de specialitate, la indemana pe toate site-urile, spune insa ca un copil inteligent se remarca mai ales prin calitatile de mai sus. Ele sunt cateva dintre cele mai citate criterii pentru depistarea copiilor „gifted” sau aprecierea calitatii gradinitelor si a programelor lor.
Poate ca parintii trebuie sa stie mai clar ce vor de la copiii lor. Sa invete sa jongleze cu ceva terminologie si sa isi redefineasca reperele despre ce inseamna un copil inteligent sau pregatit. Altfel, inertia programelor noastre de educatie va fi din ce in ce mai mare. Iar scoala nu se va schimba atata timp cat are „clienti” atat de usor de multumit.

6 comentarii:

blogu.lu spunea...

As mai adauga si ca nu pomenesc nimic de joc.Jocul simplu, inventat sau planificat care antreneaza observatia, perseverenta, concentrarea, etc.

florentin spunea...

da. n-am vorbit de instrumente si metode. astea-s treaba scolii. parintii trebuie sa stie cate ceva despre calitatile gandirii. Ar trebui sa se uite la copiii lor cam cu aceeasi privire care inspecteaza o gradina: te uiti la flori, culori, simti parfumuri si te bucuri de varietatea lor. In niciun caz nu te duci in dosul gradinii, ca sa inspectezi intai instrumentele gradinarului. Scrisul si cititul, cel putin pana la 12 ani sunt doar instrumente. Nu calitati ale gandirii.

axxapro spunea...

Se nasc prea rar romani atat de hotarati,atat de muncitori si atat de instruiti si atunci noi,parintii nu prea avem de unde alege.

lichiresti spunea...

nteresante puncte de vedere...

florentin spunea...

ms!
Zi buna s-aveti

Unknown spunea...

foarte bun articol...