11 iunie 2014

Cândva, traia un sot si o sotie …

Astazi, oamenii simt diferenta dintre viata reala si bunastarea lor psihologica. Îmi amintesc ca bunicii nostri nu au experimentat aceasta discrepanta. Între timp, pentru o persoana contemporana (chiar daca aceasta are o familie), o atmosfera psihologica buna este separata de bunastarea materiala. Exista o modalitate de a demonstra ca aceste lucruri sunt totusi conectate?

Nu conteaza daca sunt straini unul fata de altul sau o familie. Ei înca mai trebuie sa participe la aceleasi seminarii, sa asculte aceleasi explicatii, astfel, crescând mai presus de egoismul lor.

Înainte, egoismul nostru nu a fost asa de mare cum este acum! Cândva, traia “un sot si-o sotie”, aveau o “asezare” (adica o gospodarie, o casa, o gradina de legume, etc). Sotul lucra, sotia lui avea grija de casa. Era un aranjament casnic de moda veche. Viata de familie se învârtea în jurul casei, comunitatii, copiilor, si asa mai departe.

Astazi, nu e nimic de genul asta. În acest moment, cu totii lucreaza pentru altcineva, pentru o societate, pentru ceva de neînteles. Dimineata, ne ducem copiii la gradinite, apoi ne grabim la locurile noastre de munca, iar dupa ce am terminat pe ziua de azi, ne îndreptam spre supermarket-uri …. De acolo, fugim din nou acasa, încalzim repede mâncarea, hranim pe toata lumea cât mai repede, spalam copiii si mergem la culcare. A doua zi, vom repeta acelasi model.

Este similar în vreun fel cu modul anterior în care viata de familie a fost creata? Înainte, oamenii obisnuiau sa aiba o casa, o gospodarie. Astazi, doar o numim o gospodarie. Toata lumea are posesiuni individuale, chiar Si sotii au conturi bancare separate.

Deci, noi trebuie sa învatam pe oameni la seminariile noastre sa se ridice deasupra egoismului lor si sa se uneasca dincolo de el. În caz contrar, familia va înceta sa existe, deoarece egoismul nostru ne desparte de ceilalti, ne împinge deoparte, în timp ce noi nu luam masuri de prevenire. Si functionarii de stat nu pot face nimic aici. Doi egoisti nu pot fi obligati sa stea într-un singur teritoriu.

De ce am nevoie de o familie? Ma duc sa muncesc si sa-mi câstig proprii mei bani, nu am nevoie de nimeni! Daca am nevoie, seara pot aduce acasa pe cine vreau. Pot merge la un supermarket, cumpara alimente de-a gata, le încalzesc în cuptorul cu microunde, si le manânc la cina. Întregul aranjament are scopul de a permite tuturor sa traiasca separat. Producatorii de bunuri de larg consum obtin maximum de beneficii daca exista doar o singura persoana în gospodarie, deoarece doua persoane singure vor cumpara mai mult din tot ceea ce este: frigidere, televizoare, masini de spalat ….

2 comentarii:

all spunea...

Desigur ca te referi la feudalism dar viata a evoluat nu avea cum sa stea tot asa...
E interesant dar cred ca e depasit momentul...

florentin spunea...

parerea ta!