5 iunie 2014

Castorul a revenit în Delta Dunării, după 200 de ani

Castorul european a revenit în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România, după cum reiese din imaginile filmate de WWF-România, în urma unei acțiuni de monitorizare.  

Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu, amplasate în zona unde trăiește familia de castori, în complexul lacustru Somova - Parcheș. 

Castorul european (Castor fiber), devenit acum specie strict protejată, a dispărut la începutul secolului al XIX-lea, nu numai din România, ci și din marea parte a Europei.

Și asta din cauza vânării excesive, pentru blană și pentru castoreum, substanță folosită în industria parfumurilor,  și din cauza modificării habitatului, potrivit reprezentanților WWF- România. 

În România, proiectul de repopulare cu castori a fost inițiat în 1998, pe cursurile râurilor Olt, Mureş şi Ialomița, iar 12 ani mai târziu, în 2010 au migrat fără vreo intervenție umană şi în Delta superioară. 

Fenomenul se înscrie în tendința generală a revenirii acestei specii, și a altor 36 de specii de mamifere și păsări, pe tot cuprinsul Europei.
 
“Dacă învățăm de la natură lecția importantă a întoarcerii castorului în Deltă, o să obținem cu adevărat un succes în conservare. Această specie e supranumită ‘inginerul ecosistemelor’ pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de habitate unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climatice. Mai mult, aceasta specie erbivoră are un impact de lungă durată asupra mediului în care trăiește, îmbogățind biodiversitatea din aceste habitate. Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru păsări sau ascunzători pentru reptile și amfibieni, iar canalele pe care le sapă pot fi locuri ferite unde peștii își pot depune icrele”, a declarat Alexandra Panait, coordonatorul proiectului în Delta Dunării, Rewilding Europe.

Niciun comentariu: