28 iulie 2014

Farmacia ca un supermarket

Nu stiu cand ati intrat ultima data intr-o farmacie. Sau daca ati obsevat ca au inceput cam toate sa arate mai degraba ca un supermarket.
Acum ceva ani, toate substantele pareau cumva pazite, pastrate departe de ochii nostri, de o figura autoritara, cu halat alb si ochelari pe nas, care abia se intrezareau prin geamlacul taiat auster. Ca sa ceri medicamente, te aplecai aproape umil, ca sa nu mai spun de fiorii pe sira spunarii treziti de vocea aspra si cunoscatoare a farmacistei.
Astazi toate sunt dragute si zambitoare. Unele vanzatoare au chiar profil sexy pe FB. Te imbie cu privirea si glasul lor sa alegi de pe rafturile largi si la vedere salvatoarele substante. Niciun mister, nicio retinere: cutii supercolorate si denumiri pe intelesul tuturor.
Ultima mea experienta intr-o farmacie a semanat teribil de mult cu excitatia shoppingului in mall. Incaparea era generos traversata de o tejghea imensa, semicirculara, joasa, pe nivelul tuturor. Toti peretii, acoperiti de rafturi vesele si cutii de la toate firmele. Erau vreo 6 vanzatoare, iuti ca niste albine. Vreo 10 cumparatori cuminti, cu cearsafuri lungi de retete in mana, asteptand febril si cu ochii sclipitori. Vocile cristaline si vesele ale vanzatoarelor ofereau promt alternative. "Astea-s bune?" (clientul); "F. bune! N-am avut plangeri" (ele, dragutzele).
Plecau cu totii multumiti, cu pungi generoase, pline de cutii multicolore si sperante.
Pe treptele farmaciei - un du-te vino hipnotic, oameni multumiti, cu aerul bunicii mele cand se intorcea de la descantatoarea satului.
Nu vreau sa supar nicio farmacie. Si eu merg acolo. Mi-e dor insa de aerul solemn al doamnei cu ochelari pe nas si certitudinea oarecum stiintifica din dosul glasului ei. Parca ma faceam bine mai repede pe vremea ei

Niciun comentariu: