6 iulie 2014

Prietenii adevarata familie

Prietenii sunt familia pe care ne-o alegem singuri. 
Insa ce face diferenta intre un prieten adevarat si alte oameni?

Un prieten te accepta neconditionat asa cum esti, nu te critica si nu te judeca pentru ceea ce considera el ca sunt defectele tale, deoarece stie ca viziunea lui asupra ta este o perceptie personala si subiectiva, care nu neaparat te reprezinta pe tine. Tu nu ai de ce sa te schimbi daca nu doresti, ci el are oricand optiunea sa se distanteze de tine daca nu rezoneaza cu tine sau cu viata ta. Un prieten adevarat iti ofera sfaturile lui doar atunci cand tu le ceri si nu-ti va impune sa fii sau sa traiesti intr-un fel sau altul.

Un adevarat prieten nu te lasa la greu, atunci cand ai cea mai mare nevoie de el, ci te va sustine pana in momentul in care vei depasi situatia nefavorabila in care te afli acum. De asemenea, el va simti cand si cat sa intervina in asa fel incat tu sa te bazezi intotdeauna in primul rand pe fortele tale proprii.

Un prieten adevarat nu te va descuraja niciodata si nici nu-ti va spune ca visurile tale sunt imposibil de atins, din contra: se va bucura pentru fiecare pas pe care tu il faci pe calea visurilor tale. Fereste-te de oamenii care pretind ca sunt “prietenii” tai, insa te descurajeaza, te trag in jos si nu se entuziasmeaza alaturi de tine.

Un prieten adevarat nu te minte niciodata. Nu te vorbeste de rau, nu te barfeste si nici nu le permite altora sa faca asta in prezenta sa.

Un prieten nu se foloseste de tine. Nu ia de la tine fara sa-ti dea inapoi si nici nu profita de tine, fara sa existe reciprocitate.

Un prieten adevarat nu te va face sa te simti ca esti o povara pentru el. El face ceea ce face pentru tine deoarece doreste sa faca asta si nu pentru ca se simte obligat.

Nu ai de ce sa cauti sa fii prieten cu cineva daca acea persoana nu simte la fel. Daca cineva te vrea in viata sa, va face loc pentru tine, fara ca tu sa ceri asta. Viata este prea scurta ca sa ti-o petreci cu oameni nepotriviti pentru tine, cu oameni care iti induc stari negative, care incearca sa te manipuleze sau sa te controleze in vreun fel.

Alege intelept, alege cu mintea si cu inima ta, persoanele carora le acorzi prietenia ta.

Niciun comentariu: