26 august 2014

Aurel Guga- primul capitan al echipei nationale de fotbal

Primul capitan al echipei noastre nationale de fotbal a fost Aurel Guga. Acesta s-a nascut la finele secolului trecut in Oravita si, s-a indragostit de fotbal inca de mic.
In anul 1815, la cei 15 ani pe care ii avea, juca deja in selectionata orasului Caransebesului, marcand ambele goluri ale echipei sale intr-un meci cu o selectionata maghiara.
In anul 1920, devine jucator al "sepcilor rosii" , unde va juca pana in anul 1927, timp de sapte ani...
Debutul sau la echipa nationala se confunda cu aparitia in arena internationala a selectionatei tarii noastre, iar pana in anul 1928 a imbracat tricoul nationalei, de doasprezece ori. A jucat pe toate posturile inaintarii (denumirea acelor vremuri a posturilor de extrema dreapta si stanga, inter dreapta si stanga) precum si in centrul liniei de atac.
In meciul numarul 1 al echipei nationale a marcat golul victoriei , al primei victorii de altfel, pe care a obtinut-o selectionata tarii noastre. A mai inscris trei goluri in portile adversarilor si a purtat banderola de capitan cu cinste si demnitate de noua ori.
Trebuie amintit ca atunci cand juca AUREL GUGA , echipa nationala nu a sustinut in nici un an mai mult de patru meciuri si ca recordul lui de 12 selectii, n-a fost intrecut decat in anul 1930, de alti doi mari fotbalisti romani: Budy Welzer si Emerich Vogl. Dupa retragerea lui Guga, Emerich Vogl a fost acela care a preluat banderola de capitan al echipei nationale a Romaniei.

Student in drept, Aurel Guga, a fost stimat si iubit la Universitatea Cluj si la echipa nationala.

la 33 de ani s-a retras de pe gazon, iar in anul 1936 isi pierde viata intr-un tragic accident...


Sursa: Cu tricolori in jurul lumii, de Ion Carstea.

Niciun comentariu: