4 august 2014

Politici monetare si efectele lor.

                           Politici monetare si efectele lor. Consideratii generalae

Exista un adevar practic axiomatic in macroeconomie : piata monetara se ajusteaza mult mai rapid , uneori foarte rapid la diferite tipuru de perturbatii sau stari economice defavorabile.
Bazandu-se tocmai pe acest adevar, programele de ajustare si reforma(mai ales cele alese de FMI) au succes tocmai pe piata monetara(propriu-zisa), pentru ca ajustarile pe piata de bunuri solicita mai mult timp si necesita schimbari mai profunde in economia reala.
In "lumea" monetara, politica monetara este cea care determina astfel de ajustari avand ca instrument principal operatiile de operi market, caci ele au ca scop final modificarea nivelului ratei dobanzii.
Daca Banca Centrala cumpara bonduri, pretul acestora tinde sa creasca, deci conform regulii deja amintite, castigul oferit de ele prin dobanda scade.
La un nivel scazut al acestui castig(rata dobanzii) persoanele sunt pregatite sa detina o mai mare parte din avutia lor sub forma de moneda si o mai mica parte sub forma de bonduri.
Astfel, daca cererea de moneda este sensibila la schimbarile din nivelul ratei dobanzii, atunci modificarea(cresterea) ofertei monetare va fi absorbita de piata, chiar la cea mai mica schimbare in nivelul ratei dobanzii.
Deci, in economia reala, o astfel de politica monetara are un efect redus asupra venitului(productiei), caci o scadere mica a ratei dobanzilor nu stimuleaza investitiile.
Daca insa cererea de moneda nu este sensibila, aceleasi schimbari in rata dobanzii, prin cresterea ofertei monetare, va determina o schimbare ampla in rata dobanzilor( scadere), ceea ce va avea un efect favorabil asupra investitiilor si deci venitul( productia).
Ca urmare a cererii de cumparare a bondurilor pretul lor creste, dar castigul oferit (rata dobanzii) scade.
Cum am spus la inceputul acestui articol , piata monetara se ajuteaza rapid, astfel ca se ajunge la un exces de cerere de cumparare de bonduri, piata fiind dispusa deci sa detina o cantitate mai mare de moneda propriu-zisa, datorita scaderii castigului oferit de bonduri.
Deci scaderea nivelului ratei dobanzii, raportat la nivelul initial al venitului(productiei), tinde sa mareasca cererea agregata, determinand astfel o marire o productiei(venitului).
Insa cresterea venitului(productiei) determina la randul sau cresterea cererii de moneda, ceea ce impune o marire a nivelului ratei dobanzii, cu efectele deja cunoscute, dinamica ajustarii tinzand acum spre un nou echilibru.

Ca si concluzie

Printr-o politica monetara relaxata(expansionista) se ajunge prin marirea cererii agregate la cresterea productiei(venitului).

Niciun comentariu: