6 octombrie 2014

Jobul pe care nu-l vrea nimeni

Un jurnalist american a facut un experiment inedit- a petrecut o zi alaturi de oamenii care au una dintre cele mai detestate slujbe din lume.

Reporterul l-a urmarit pe Ganesh Shinde, un barbat de 42 de ani, care curata manual excrementele umane de pe strazi. Barbatul isi începe misiunea in fiecare zi la ora 6.30, inarmat cu o matura, in timp ce un coleg vine in urma lui cu un recipient. Cei doi merg kilometri intregi pentru a curata drumurile publice din Mumbai (India). Pentru aceasta munca barbatul castiga cinci dolari pe saptamana.

Ganesh Shinde spune ca nu ii place deloc slujba sa, insa e nevoit s-o faca pentru ca are o familie de hranit.
“Acum m-am obișnuit, însă la început mi-a fost foarte greu”, a declarat barbatul, care curata strazile de sapte ani.
Slujba este umilitoare si periculoasa deoarece este nevoit sa iasa pe strazii fără niciun fel de echipament de protectie. Si-a confectionat singur o masca din panza si poarta o pereche de sandale vechi.

Cei care curata jgheaburile folosesc bete din bambus pentru a debloca depunerile si, uneori, trebuie sa se tarasca prin canalizare.

Desi în anul 1993 activitatea de curatare manuala strazilor a fost interzisa, mai multe firme angajeaza in continuare persoane nevoiase pentru a face acest lucru. Potrivit statisticilor, mai mult de jumatate din populatia Indiei nu are acces la toalete functionale.

Niciun comentariu: