9 octombrie 2014

Un milion de euro despagubire

O femeie din Bacău, infectată cu virusul HIV în anul 1990, în Spitalul de pediatrie, în prezent secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, va primi peste un milion de euro despăgubiri.

Pacienta s-a infectat cu  virusul HIV în stadiu C3, forma cea mai severă, la un an după ce a născut.

Femeia a câştigat în instanţă procesul intentat unităţii medicale în urmă cu zece ani, potrivit agerpres.ro.

Pentru că spitalul nu îşi permite să plătească despăgubirile în valoare de 4,608 milioane de lei, dar şi onorariul avocatului, cheltuielile de executare silită, taxele de timbru şi cele pentru timbre judiciare în valoare de 112.929,6 lei, sumele vor fi plătite din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

“Dacă Spitalului Judeţean de Urgenţă nu i-ar fi fost alocaţi aceşti bani, executorul judecătoresc ar fi pus poprire pe conturi, ceea ce ar fi dus la blocarea activităţii instituţiei medicale băcăuane”, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Claudiu Năstase.

Despăgubirile sunt printre cele mai mari plătite de un spital din România unui pacient. Au mai existat cazuri în care medicii şi unităţile sanitare au fost nevoiţi să plătească sume uriaşe pentru incidente asemănătoare.
Sute de mii de euro plătite în cazuri de malpraxis

La începutul anului a intrat în vigoare noua Lege a Sănătăţii, care are un capitol special  dedicat malpraxisului. Potrivit Colegiului Medicilor, în perioada 2009 – 2012 14 medici au fost sancţionaţi disciplinar sau li s-a interzis practicarea profesiei.

Cel mai mediatizat caz a fost cel al medicului Naum Ciomu. În noiembrie 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a obligat să îi plătească lui Ion Jiga, pacientul pe care l-a mutilat în timpul unei intervenţii chirurgicale, 500.000 de euro daune morale şi materiale, împreună cu Spitalul "Theodor Burghele". De asemenea, doctorul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de vătămare corporală gravă din culpă.

Şi Maternitatea Bucur a fost obligată să plătească o sumă însemnată după ce un bebeluş a fost uitat într-un incubator. Asistenta care trebuia să îl supravegheze, alţi reprezentanţi ai Maternităţii Bucur, dar şi cei doi ingineri care ar fi trebuit să supravegheze funcţionarea aparatelor au plătit, în solidar, suma de 200.000 de euro familiei lui Gabriel Alexandru, baieţelul care a fost uitat în incubator suferind arsuri pe 20% din suprafaţa corpului.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Piteşti a avut conturile blocate după ce după ce magistraţii au decis, printr-o hotărâre definitivă ca spitalul să achite daune morale în valoare de 500.000 de euro în cazul unui proces intentat de o pacientă unui medicul ginecolog. În anul 2003, când ginecologul a asistat-o la naştere pe fe­me­ie, acesta nu avea asigurare de malpraxis, iar Spitalul Judeţean a fost chemat în instanţă ca parte solidară cu medicul şi a fost nevoit să plătească jumătate de milion de euro.


Sursa agerpres.ro

Niciun comentariu: