23 februarie 2015

Conflictul dintre minte si inima

Unii oameni vorbesc despre conflictul dintre minte si "inima", spunand ca ratiunea si emotiile lor ii trag in directii diferite.
Ei folosesc aceasta metafora vorbind de fapt despre conflictul dintre mintea constienta, bazata pe "principiul realitatii" si mintea inconstienta, care functioneaza dupa "principiul placerii".
Adica ei stiu ca ar fi bine sa functioneze intr-un fel, insa se lasa prada pulsiunilor care vin din inconstient. Conflictul dintre minte si "inima" (adica intre constient si inconstient) poate fi inteles mai bine daca analizam viciile (fumat, alcool, droguri) sau dependentele oamenilor (de alte persoane, de mancare, de shopping, etc.). La nivel rational stiu ca nu este ok ceea ce fac, insa nu rezista pulsiunilor care vin din inconstient si care se cer gratificate - adica isi doresc sa simta placere, indiferent de pretul pe care le au de platit.

Atunci cand constientul nostru, mintea rationala, s-a maturizat suficient, devenim capabili sa facem alegeri si sa luam decizii bazate pe gandirea logica si rationala si suntem capabili sa ne infranam impulsurile care vin din inconstient.
Deci, ca sa solutionam conflictul dintre minte si "inima" tot ce avem de facut este sa ne maturizam la nivel de gandire (si emotional) si sa dobandim intelepciunea necesara ca sa traim echilibrat si in armonie interioara.

sursa: UrsulaYvonne Sandner 

Niciun comentariu: