10 aprilie 2015

Timiditate versus curaj

                                                        Timiditate versus curaj
Foarte putini oameni se nasc sau sunt educati sa fie curajosi si increzatori in ei insisi. Intr-o maniera directa sau indirecta li se spune ca este bine sa fii timid, "sa stai in banca ta", sa nu iesi in evidenta, sa fii preocupat de felul in care te percep ceilalti, sa te comporti in asa fel incat sa le faci altora pe plac sau sa eviti conflictele cu orice pret.
Rezultatul unei astfel de educatii este ca cei mai multi oameni sunt timizi, lipsiti de determinare si curaj, nu-si dau voie sa-si traiasca viata sau se multumesc cu putin.
Se tem de viata si se simt inconfortabil cu ei insisi sau cu ceilalti.

Oamenii curajosi si determinati, cei care isi dau voie sa-si traiasca viata si sa profite de avantajale pe care le au, sunt cei care sunt admirati si considerati lideri in orice societate traiesc. Increderea lor in sine le da siguranta si ii inspira si pe timizi, care ii urmeaza deoarece se simt bine in compania lor. Admiram curajul si pe cei care il detin.
Atat curajul, cat si timiditatea pot fi educate. Timiditatea nu ne ajuta nici un relatiile interpersonale, nici in seductie, nici in profesie sau cariera, nici in felul in care ne raportam la noi insine si la viata in general. Curajul insa... ne poate duce acolo unde ne poarta imaginatia si visurile noastre. Curajul se autosustine prin ganduri si actiuni determinate, iar timiditatea se autosustine prin frica si retragere.
Curajul si determinarea te ajuta sa-ti transformi viata intr-o capodopera, pe cand timiditatea te face sa te micsorezi si sa devii mult mai putin decat poti sa fii.
Tu ce alegi sa-ti intaresti: curajul sau timiditatea?















Niciun comentariu: