5 iunie 2015

Gandurile negative din mintea ta

                      Gandurile negative din mintea ta au atata putere asupra ta cata le dai tu.

Frica, anxietatea, temerile s.a.m.d., exista in mintea ta deoarece tu le dai voie, le dai putere acordandu-le atat de multa atentie.
Inca din copilarie suntem expusi la foarte multe mesaje care ne induc frica si asta datorita celor care ne cresc si isi doresc ca noi sa fim in siguranta. Pe langa asta, fiecare dintre noi se naste cu un instinct de autoconservare si de supravietuire care ne avertizeaza sa ne protejeaza atunci cand suntem in pericol.
Deci teama de pericole este innascuta (si normala), dar ea poate fi exacerbata excesiv prin toate mesajele pe care le primim de la cei din jur (atat direct, cat si indirect, de exemplu prin expunerea la stirile de la ora 5).
Putem spune ca frica exacerbata este consecinta instinctelor de supravietuire si de autoconservare care au luat-o razna.
Atunci cand apare un gand negativ in mintea ta, tu cum procedezi? Incepi sa il intorci pe toate fetele, sa te gandesti la toate implicatiile negative posibile, sa te lasi cuprins de tot felul de emotii disfunctionale? Daca procedezi in acest fel, frica nejustificata isi va face lacas in mintea ta si cu cat mai multa putere ii dai, cu atat mai clare si definite vor fi conexiunile din mintea ta, caile neuronale care acceseaza acest tip de gandire.
Solutia este sa incepi sa gandesti rational, iar atunci cand apare un gand negativ in mintea ta sa constientizezi ca poate este rezultatul mesajelor care ti-au tot indus frica de-a lungul timpul si ca nu este ceva real. Majoritatea fricilor sunt irationale sau de tipul "va pica drobul de sare", asa ca ar fi foarte ok daca nu ti-ai mai petrece timp contempland tot felul de scenarii catastrofale, ci ti-ai infrunta temerile normale si le-ai ignora pe cele irationale.
Constientizeaza ce ganduri ai mintea ta, spune-le STOP atunci cand iti dai seama ca sunt inutile si, in general, cauta sa ai o abordare rationala asupra vietii.

Ursula Yvonne Sandner

Niciun comentariu: