11 iunie 2015

Nu pot fi (din fericire pentru...altii) un egocentric

Nu pot fi (din fericire pentru...altii) un egocentric alintat, nici un obiectivist rece, in ambele cazuri as fi ratat dimensiunea via media a raspunsurilor mele “stiintifice“. De fapt, incerc sa fiu logic, formal, simbolic nu-mi este la indemana. Subiectul cu un ego supradimensionat se vaita :”Trebuia ca toate astea sa mi se intample mie !”.
Egocentricul modifica, imaginar, realitatea data. In schimb, subiectul cu un ego minimizat, pliat pe inregistrarea seriala a realitatilor, va exclama : "Trebuia ca tot ce s-a intamplat sa se intample !” Ego-ul obiectivat pana la anularea personalitatii inregistreaza corect, dar pasiv, evenimentele, nevrand (sau neindraznind) sa intervina meliorist in succesiunea lor. Este riscanta si o pozitie si alta?

Daca ma gandesc că o atitudine de tip Ichhaftigkeit merge intotdeauna pana la paranoia, iar cea de tip Sachlichkeit poate sa decada intr-o sanatoasa, banala lasitate, este sa fie o aporie! Asadar, geneza unor sentimente cauzate de o virtualitate (nici Dumnezeu nu e virtual, dimpotriva!) nu poate fi motivata decat de impulsiuni reglatoare ale unui psihism labil, ceea ce nu este inca de domeniul patologicului... nu inca !
Imi veti explica, veti detalia, desigur ca aveti cea mai imposibila specializare ... sunteti, nu traiti! Chiar sunteti ?
Multumesc frumos !

Niciun comentariu: