17 ianuarie 2016

Europa a pierdut din vitalitate si realism

Daca e adevarat ce aflam despre inumanul exces de zel in protectia copilului din Norvegia, este foarte probabil ca fenomemul automatismului functionaresc, al autizarii emotionale si al lipsei de nuante in decizie sa fie deja simptomatic pentru mai multe zone de actiune si ideologie in Europa. Nicio boala nu apare in organism intr-un loc strict delimitat si separat de restul sistemului. Ea se manifesta, de regula, cand toata imunitatea e proasta.

Dincolo de detaliile concrete ale cazului, forfota internationala in jurul ideii de protectie, drepturi si autonomie a copilului trebuie ca este o proiectie multidimensionala a mai multor vinovatii. Fiecare tara are culpe cumplite fata de copiii ei si rani inca deschise.
Nu e intamplator ce apare astazi pe tapet si nici emotia nu e intamplatoare. Cred ca toti europenii au imbatranit. Le-au secat vitalitatea, instinctele, rezonabilitatea nuantelor. S-au acoperit de proceduri, butoane, functii, statusuri, like-uri - proiectii false ale unui sine artificial si adormit. Nu intamplatoare sunt "invazia araba", agresarea femeilor pe strada, frica de vecinul de compartiment cu fata maslinie.
Europa a pierdut din vitalitate si realism. Problema copiilor in Norvegia e doar varful icebergului.

3 comentarii:

florentin spunea...

Europa a pierdut un pic si din normalitate:

bazarnews spunea...

Poate reusim noi sa le dam o lectie norvegienilor in privinta functionarii perfecte a societatii lor . In fond , romanii se pricep la toate si la nimic in acelasi timp .

e-provincia spunea...

citeam astazi in presa ca din 26 de copii luati abuziv de catre statul norvegian, 10 s-au intors in familie. e cam mare numarul acesta de erori.