27 februarie 2016

Educatia copiilor

Atat in educatia copiilor, in interactiunile cu cei din jur, in mediul profesional, etc. se practica foarte des sanctionarea comportamentelor indezirabile, insa nu se ofera apreciere si recunostinta atunci cand cineva face un lucru bine.
Critica, feedback-urile negative, exprimarea dezamagirii sau a nemultumirii, toate sunt prezente cu varf si indesat. Insa atunci cand omul de langa tine face ceva bine, uiti sa ii multumesti, sa ii arati apreciere, sa il lauzi si sa il incurajezi sa continue.

O astfel de abordare duce la frica, anxietate, neincredere in sine, incordare in relatiile interumane, frustrare, furie, ipocrizie, fatarnicie, neasumare, minciuna s.a.m.d.
Cum ar fi daca, in loc sa ne focalizam pe ceea ce nu face bine un om, i-am arata apreciere, l-am incuraja de cate ori greseste, i-am multumi si i-am da feedback-uri constructive?
Raspunsul este ca am avea relatii mult mai armonioase, ne-am simti in largul nostru unii cu altii, am avea incredere in noi si in capacitatea de a ne corecta eventualele greseli, ne-am respecta si pretui mai mult.
Intarirea pozitiva a comportamentelor dezirabile este mult mai sanatoasa si eficienta decat sanctionarea celor nedorite. Incearca si tu asta cu cei din jur si mai ales cu tine insuti.

4 comentarii:

e-provincia spunea...

Iosif Joseph se vede ca esti barbat adevarat.dur.puternic...fizic si mental, iar acasa esti "Azorel a latrat la comanda,Azorel primeste bombonica". Tu esti un urmas al lui Decebal care urmareste si citeste postarile acestea. Bafta brav luptator pentru libertatea barbatului.......

albertflorentin spunea...

Off...si se duse Luceafarul.....Chiar acum cand am citit si eu primul Dac adevarat dintr-o pestera adevarata.

axasport spunea...

Iosif Joseph demonstreaza ca este barbat adevarat.....a sters comenturile. Durul, puternicul luptator Dac a abandonat corabia. Nu este precum stramosii lui...

bazarnews spunea...

Cred ca ,,uman" se potriveste mai bine! Noi muncim noi nu gandim???!