28 noiembrie 2016

Setul de principii, din copilarie

Inca din copilarie suntem crescuti cu un anumit set de principii, valori si reguli de viata, menite sa ne ghideze si sa ne faca existenta mai usoara. Unele dintre ele sunt bune pentru noi, insa altele se transforma in adevarate limite care ne constrang si impiedica sa ne bucuram de viata.
Fiecare om este unic si isi poate exprima personalitatea si autenticitatea in anumite moduri, insa atunci cand regulile altora il oprima sau ii ingradesc libertatea, acel om isi pierde energia vitala, devine trist, deprimat, blazat sau chiar se imbolnaveste.

Un adult autonom ar fi normal sa poata sa gandeasca pentru sine. Sa se cunoasca, sa isi descopere valorile proprii si sa isi stabileasca singur principiile dupa care isi traieste existenta. Chiar daca acele principii sunt in dezacord cu ceea ce fac sau isi doresc cei din jur, atata timp cat nu incalca libertatile altora, fiecare om poate sa fie si sa traiasca asa cum isi doreste.
Daca cei din jur nu sunt de acord, este problema lor. Aici intervine selectia anturajului, a oamenilor de care se inconjoara. Nu are niciun sens sa incerci sa corespunzi unor oameni cu care de fapt nu rezonezi la nivel de valori si credinte. Ceea ce vei obtine este ca vei renunta la tine insuti pentru ei si nu vei avea cum sa fii fericit.
Cauta sa te cunosti pe tine insuti, accepta-te in autenticitatea ta si traieste in acord cu adevarul tau interior. Stai in preajma oamenilor care gandesc si traiesc la fel ca tine. Astfel, te vei simti increzator in tine insuti si liber sa iti traiesti existenta in acord cu adevarul tau autentic.
Nu te preface, nu (te) minti si nu incerca sa corespunzi daca nu simti sa faci asta. Este viata ta, ai dreptul sa faci orice iti doresti cu ea.
sursa: Ursula Sandner

Niciun comentariu: