30 decembrie 2016

Cum iti asterni asa dormi.


"Cum iti asterni asa dormi."
Foarte adevarata aceasta zicala din fericire pentru unii sau.. din pacate pentru altii. Oamenii care o constientizeaza cu adevarat sunt cei care detin controlul asupra vietii lor, ei sunt invingatorii. Indiferent de obstacole si greutati, ei merg mereu inainte cu demnitate, gasesc solutii la orice, nu accepta compromisurile, suferinta si nici nu se multumesc cu mai putin decat merita. Pentru ca stiu ca de ei depinde totul in viata lor.

Cei care refuza sa ii vada adevarul sunt aceia care traiesc la voia intamplarii, accepta dependenta, limitarile si incorsetarile, nu isi asuma viata lor, nu isi asuma consecintele alegerilor si deciziilor lor, dau vina pe altii, asteapta sa fie salvati, se autoiluzioneaza si spera, cu deplina pasivitate, in miracole.
Mi se pare fascinant cum unii oameni refuza sa accepte realitatea, desi ii raneste in fel si chip si se autoiluzioneaza, fara nicio baza reala inafara proiectiilor din mintea lor, ca maine, printr-un miracol, totul se va schimba. Si trec saptamani, luni, ani ... 20-25... si nimic nu se schimba in bine, ci este din ce in ce mai rau.
Ignora realitatea, se victimizeaza, dau vina pentru nefericirea lor pe altii, isi gasesc scuze si justificari prin care sa continue sa ramana in situatia actuala, isi duc crucea si spera ca macar cineva sa aprecieze efortul lor - desi victimele autoasumate nu prea au parte de respect, ci, eventual de compasiune si mila. Declara ca "nu au ce sa faca", "familia, copiii, banii, conditionarile sociale nu imi permit", "teoria e una, practica e alta", neconstientizand ca gandind in acest fel nu fac altceva decat sa isi justifice fricile, lenea, lasitatea, teama de schimbare si de efortul pe care il presupune schimbarea.
Fiecare om traieste asa cum "isi asterne". Poti sa cauti cate explicatii, scuze si justificari doresti, ai ajuns in situatia asta pentru ca tu ai ales, decizie cu decizie si alegere cu alegere, sa fii aici. Daca vei ramane in situatia in care esti, tot tie si actiunilor sau non-actiunilor tale se datoreaza.
Aceasta este realitatea. Sigur, poti sa iti plangi de mila si sa pui capul in nisip, insa asta nu va schimba cu nimic faptul ca tu alegi sa traiesti asa cum o faci, ca tu nu actionezi ca sa schimbi ceva, ca tu iti alegi clipa de clipa viata si povestea personala.
Tu cum alegi sa "iti asterni" in anul ce vine?
sursa: Ursula Sandner

Niciun comentariu: